Для прийому евакуйованих із Харківщини та Сумщини на Буковині підготували дев'ять хабів

21 Травня 2024 00:00

У Чернівецькій області для прийому евакуйованих мешканців Харківщини та Сумщини підготували 9 пунктів тимчасового перебування, де люди зможуть отримати гарячу їжу, первинну меддопомогу, зібрати інформацію та відпочити після переїзду.

Про це у відповідь на запит кореспондента Укрінформу повідомили у пресслужбі Чернівецької ОВА.

«Чернівецька область повністю готова та має всі необхідні ресурси для прийому, розміщення і забезпечення життєдіяльності евакуйованих громадян з Харківської та Сумської областей у випадку загострення там бойових дій та погіршення гуманітарної ситуації. Безпосередньо для прийому евакуйованих в області облаштовано 9 пунктів тимчасового перебування, так званих хабів та транзитних центрів, де люди зможуть отримати гарячу їжу, первинну медичну допомогу, зібрати інформацію та відпочити від подорожі. Після реєстрації та обстеження їх буде організовано направлено до місць компактного постійного або тимчасового проживання», - йдеться у повідомленні.

В обласній адміністрації зазначили, що на такий випадок в регіоні розробили деталізований План приймання та розміщення евакуйованого населення, в якому максимально враховані всі аспекти цього процесу. Зокрема, визначено конкретні місця безпечного тимчасового та постійного компактного розселення евакуйованих, що відповідають нормам та санітарним вимогам.

«Для забезпечення харчуванням евакуйованих задіяні потужності 116 підприємств громадського харчування в області, в тому числі 7 стаціонарних та 6 пересувних пунктів харчування лише у Чернівцях. Також напоготові 5 мобільних пунктів продовольчого та 6 речового постачання. За потреби, можемо організувати виїзне харчування або видавати сухі пайки. Забезпечення постраждалого населення продуктами та засобами першої потреби здійснюватиметься із створених регіональних та місцевих резервних запасів», - запевнили в ОВА.

Також для надання медичної допомоги евакуйованим мешканцям постраждалих регіонів планують задіяти 5844 ліжко-місць у закладах охорони здоров'я Буковини. У разі гострої потреби, до 40% пацієнтів можуть бути переведені на амбулаторне лікування для вивільнення додаткових місць. Увесь необхідний персонал та ресурси для повноцінного медичного забезпечення евакуйованих в області присутні.

«На випадок розселення в наметових містечках для забезпечення людей питною водою передбачено залучення 13 комунальних автоцистерн та приватних підприємств-перевізників води», - додали у у відповіді на запит.

Також у Чернівецькій області функціонує мережа місць тимчасового проживання (МТП) для внутрішньо переміщених осіб. Серед 73 діючих МТП 71 заклад призначений для довгострокового, а 2 - для 3-6 місячного розміщення. Наразі вільними є понад 600 ліжко-місць у таких закладах.

«Для належного прийому евакуйованих, в тому числі дітей, в області створено спеціальні мобільні групи, які зустрічають їх на залізничному вокзалі Чернівців. До складу груп входять представники обласної адміністрації, соціальних служб, психологи, юристи міжнародних та місцевих організацій. Під час зустрічі евакуйовані проходять реєстрацію, отримують гарячі напої та їжу. Для них визначаються плани подальшого тимчасового розміщення в області або транзиту до інших регіонів/країн», - зауважили в ОВА.

Ті евакуйовані, які вирішують залишитись в області, направляються до місць тимчасового компактного поселення, де їм надається комплекс послуг з психологічної, медичної, юридичної підтримки, забезпечення основними предметами гігієни, продуктами харчування, соціальний супровід тощо.

В обласній адміністрації також повідомили, що за останній тиждень запиту на масове поселення евакуйованих з Харківщини чи інших регіонів, де йдуть активні бойові дії, Чернівецька область не отримувала.

«Доступ до правди»