Харківська міська рада відмовляється пояснювати, як формує списки присяжних

18 Липня 2023 00:00

Українські громадяни мають право стати присяжними, але не можуть дізнатися, як це зробити. 

Керівниця громадської організації Our World Тетяна Каталевська звернулась до Харківської міської ради, аби з’ясувати, за яким принципом та формує списки присяжних. На підставі Закону «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VII  із 2016 року українці можуть безпосередньо брати участь у здійсненні правосуддя через присяжних, однак на практиці Харківська міська рада сім років не повідомляла ані про формування списків присяжних, ані про набір чи додатковий набір нових. Натомість рада публікує вже готові списки, укладені невідомо в який спосіб.  

Згідно з законом, списки присяжних повинні затверджуватись на три роки; їх можуть переглядати, аби замінювати тих, хто більше не може або не хоче бути присяжним. Територіальні управління Державної судової адміністрації України звертаються з поданням до місцевих рад, які формують і затверджують список присяжних. Керівниця організації Our World Тетяна Каталевська 22 квітня 2023 року надіслала до Харківської міської ради електронною поштою запит на інформацію про оголошення щодо формування списків присяжних. Рада підтвердила отримання листа, а 1 травня відповіла відмовою, бо «запитувана інформація не є публічною». 

ВІДПОВІДЬ РАДИ на запит від 22 квітня

Після відмови у відповідь на інформаційний запит керівниця організації Our World подала до Харківської міської ради 14 травня підписане електронним підписом звернення в порядку закону «Про звернення громадян», попросивши надати їй посилання на оголошення про формування списків присяжних. 7 липня з ради відповіли, що це звернення «не знайдене». 

22 травня 2023 року Тетяна Каталевська подала  письмову заяву в порядку закону «Про звернення громадян», яку Харківська міська рада перевела в розряд інформаційного запиту. Відповіді досі немає. Медіаюрист Євген Воробйов називає це «протиправною бездіяльністю», порушенням законів «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації» і вважає, що «такі дії розпорядника інформації повинні стати предметом розгляду Уповноваженим Верховної Ради з прав людини».

Тетяна Каталевська підготувала скаргу до омбудсмана на тривалу бездіяльність посадовців Харківської міської ради та її виконавчого комітету. Активістка припускає, що Харківська міська рада взагалі не публікувала оголошень про набір присяжних, і планує з’ясувати, як насправді формуються списки присяжних і, відповідно, наскільки законними є рішення харківських судів, ухвалені за участі присяжних.

 

«Доступ до правди»