Аналіз заяв нардепів про відкликання голосів може свідчити про кнопкодавство

18 Січня 2016 17:02

12 народних депутатів VIII скликання подавали заяви до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням не враховути їхні голоси, оскільки вони були відсутні під час голосування.

При цьому картки 9 депутатів, які заявили, що були відсутні під час голосувань, голосували «за». Така інформація міститься у відповіді Управління комп’ютеризованих систем апарату Верховної Ради на запит користувача «Доступу до правди».

«Це може свідчити, що вони віддавали свої картки іншим депутатам», - переконаний провідний аналітик Громадського руху «Чесно» Павло Миронов.

До депутатів, які ймовірно віддавали свої картки, належать Вадим Денисенко, Вадим Кривохатько та Руслан Лук’янчук з БПП, Юрій Тимошенко, Валерій Бабенко та Юрій Савчук з «Народного фронту», Віктор Остапчук з «Відродження», В’ячеслав Богуслаєв з «Волі народу» та Олександр Дубінін — позафракційний депутат, що входить до політради партії «Укроп».

Хоча Конституція України та Регламент Верховної Ради вимагають лише особистого голосування, практика неособистого голосування досі поширена у парламенті.

Ще троє депутатів Радикальної партії написали заяву із проханням не враховувати їхні голосування через відсутність 27 січня 2015 року. В цей день статус усіх їхніх голосувань на сайті Ради – «Не голосував / не голосувала». Це означає, що картки були в слотах, проте жодної кнопки натиснуто не було.

«Заяви з проханням вважати результат депутатського голосування іншим не мають юридичної сили, тому всі ці відкликання голосів – суто символічна можливість для депутатів висловити свою актуальну позицію з якогось питання або виправдатися за випадкову помилку, якої вони припустилися під час голосування», - зазначає Павло Миронов інші причини «відкликання» голосів у статті Громадського руху «Чесно», в якій проаналізовано список народних депутатів VII скликання, які подавали заяви із проханням вважати їхнє голосування недійсним.

Як сказано у статті, найбільше — 25 — заяв про відкликання депутати написали до законопроекту № 1694 про звільнення від мит імпортних матеріалів для виготовлення оборонної продукції. На другому місці — законопроект № 1558-1 про переведення валютних кредитів у гривню за старим курсом. На третьому місці опинився законопроект №1317 про заборону російських фільмів та серіалів, результати свого голосування за який хотіли б змінити 17 депутатів. Законопроект №3688, що вводив цілий ряд змін до податкового законодавства, зібрав 8 заяв про зміну голосувань. Так само 8 депутатів написали заяву про зміну даних їхнього голосування щодо проекту постанови №1854 про звернення до міжнародних організацій про визнання Росії країною-агресором.  

Читати запит та відповідь повністю

Читати аналіз запиту на сайті руху «Чесно»

 

«Доступ до правди»