Апеляційний суд міста Києва відхилив скаргу «Укрбуду» і зобов’язав його надати інформацію Сергію Лещенку

13 Червня 2017 11:28

Апеляційний суд міста Києва залишив без задоволення апеляційну скаргу голови правління державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» у справі щодо неоприлюднення інформації. Про це йдеться у постанові суду.

«Укрбуд» подав апеляцію на рішення Дніпровського районного суду міста Києва, який у лютому цього року визнав компанію розпорядником публічних коштів та зобов’язав його відповісти на запит народного депутата Сергія Лещенка.

В апеляції «Укрбуд» стверджував, що протокол про адміністративне правопорушення складено з порушенням вимог закону, оскільки на момент його складення сплинули строки, передбачені ч. 2 ст. 38 КУпАП, а тому  в Уповноваженого не було підстав для порушення провадження у справі про адміністративне правопорушення.

«…захисник «Укрбуду» посилалась на відсутність  належних та допустимих доказів наявності у діях компанії складу адміністративного правопорушення, та зазначала, що бездіяльність Міністерства фінансів щодо належного адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів та відсутність затверджених спеціальних форм та форматів для оприлюднення інформації, унеможливлює виконання посадовими особами підприємств своїх зобов'язань відповідно до Закону «Про відкритість використання публічних коштів», та як наслідок, виключає їх відповідальність», - зазначено у постанові суду.

Апеляційний суд у своєму рішенні зазначив, що Дніпровський районний суд діяв згідно із законом і посилається у постанові на ч. 1  ст. 212-3 КУпАП, що  підтверджується даними протоколу по адміністративне правопорушення від 19 грудня 2016 року.

Цікаво, що в першій інстанції «Укрбуд» стверджував, що за законом «Про доступ…» не є розпорядником інформації.

Згідно із протоколом,  під час проведення перевірки звернення народного депутата України стосовно порушення ДАТ «БК «Укрбуд» вимог Закону України «Про відкритість використання публічних торгів», представник Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію встановив,  що ДАТ «БК «Укрбуд» є суб'єктом господарювання державної власності. Тому оприлюднення  інформації про використання публічних коштів за 2015 рік обов'язкове і  передбачено Законом України «Про відкритість використання публічних торгів».

фото - Аліна Смутко

 

«Доступ до правди»