Безкоштовна послуга МРТ: як і де отримати

8 Листопада 2021 12:40

Журналісти видання «Четверта влада» провели розслідування і з'ясували, що пацієнти мають право на безоплатне обстеження на комп'ютерному чи магнітно-резонансному томографі, якщо в них є скерування від лікаря. За ці обстеження протипухлинний центр отримує гроші від Національної служби здоров'я України (НСЗУ).

В закладу є свій комп'ютерний томограф. Зазвичай його використовують лише для того, щоб готувати пацієнтів до променевої терапії, а іншим пацієнтам до нього зась. Та кільком з них – найбільш наполегливим, вдавалося добитися діагностичного обстеження.

Всі інші – самостійно оплачували комп'ютерну томографію у приватних медзакладах.

Це при тому, що протипухлинний центр має угоду із приватним центром «Експерт», за якою пацієнти мали безоплатно проходили обстеження на томографі там, а протипухлинний центр мав би за це платити приватному центру.

Однак на момент роботи над розслідуванням, жодної гривні з початку реформи, тобто з квітня 2020 року, і до кінця червня 2021 року, за комп'ютерну томографію для своїх пацієнтів протипухлинний центр не платив. Кількість безкоштовно обстежених на цьому томографі пацієнтів дорівнювала нулю.

Ситуація почала змінюватися ще під час завершення роботи над розслідуванням, після того, як «Четверта влада» поспілкувалася з головним лікарем закладу.

На початку липня в закладі почали виписувати перші електронні скерування, за якими пацієнти отримали реальну змогу пройти безоплатне обстеження в центрі «Експерт».

Наразі у протипухлинному центрі, як відповіли на запит, безкоштовне обстеження пройшли 85 пацієнтів. Заклад оплатив за це центру «Експерт» 287 тисяч 300 гривень.

Водночас протипухлинний центр так і не почав направляти пацієнтів на МРТ.

«Призначення обстежень методом МРТ, згідно з галузевими стандартами, не є обов'язковим, проводиться за показами по необхідності», – йдеться у відповіді протипухлинного центру.

Якщо у вашому місті є подібний заклад – пишіть запит, запитуйте, скільки пацієнтів пройшли безкоштовно обстеження на томографі і що необхідно, аби отримати це право. Це оплачується з державного бюджету, з наших з вами податків, тому ви маєте право і на цю інформацію, і за потреби – на таку медичну послугу.

Нагадуємо, що писати варто у формі запиту на публічну інформацію, а не роз’яснення.

Зразок запиту:

На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати документи є підставою для отримання права на безкоштовне обстеження на магнітно-резонансному томографі, що розміщений у «такому-то закладі».

 

«Доступ до правди»