Через співпрацю з росіянами п’ятьом суддям скасували відставку

14 Травня 2024 00:00

Від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Вища рада правосуддя припинила відставку п’ятьом суддям, які пішли на співпрацю з окупантами. Останні двоє — це судді Міщенко та Купавської з Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області. Їх Владімір Путін у 2023 році призначив суддями у так званий Запорізький обласний суд. Суддям оголосили підозри за колабораційну діяльність.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Відставка для судді — це логічне завершення їх кар’єри. Суддя у відставці не тільки залишає свій статус судді та недоторканність, а ще держава зобов’язана довічно утримувати цих суддів. Розмір так званої суддівської пенсії залежить від зарплатні судді (виплати від 50 до 90% залежно від стажу), тому ці виплати можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Пенсійний фонд України у відповідь на запит журналістів «Слідства.Інфо» повідомив, що у 2022 році на довічне утримання суддів у відставці Україна витратила 4,1 млрд грн, а за січень-квітень 2023-го — 1,4 млрд грн. Тобто загалом понад 5 мільярдів гривень від початку повномасштабного вторгнення.

Одна з підстав припинення відставки судді — це набуття іноземного громадянства. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Вища рада правосуддя (ВРП) припинила відставку п’ятьом суддям, у яких виявили російський паспорт та співпрацю з росіянами. Йдеться про Тамару МіщенкоНаталію БулавінуНаталю КупавськуВалерія Буханько та Тетяну Шиповалову.

У більшості випадків про наявність російського паспорта в суддів повідомляла очільниця громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Катерина Бутко та просила у ВРП припинити їх відставку.

Наприклад, 18 січня 2024 року у ВРП розглядали питання про припинення відставки суддям Міщенко та Купавської з Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області.

«Зазначені судді співпрацювали з окупаційною адміністрацією, обіймали посади викладачів у створеному окупантами Мелітопольському державному університеті, а також були призначені суддями незаконно створеного так званого Запорізького обласного суду», — писала у своєму зверненні Бутко.

Служба безпеки України підтвердила ВРП, що ці судді співпрацюють з росіянами. На сайті президента Російської Федерації є повідомлення від 27 вересня 2023 року, що Владімір Путін назначив Міщенко та Купавську суддями так званого Запорізького обласного суду. 

 

Повідомлення, що Тамара Міщенко працює суддею у російському суді

 

Тамара Міщенко стала заступницею голови окупаційного «суду» з кримінальних справ, а Наталія Купавська — заступницею з цивільних справ.

Купавську подавали на отримання почесного звання «Заслужений юрист України», але після повідомлень, що вона співпрацює з окупантами, Рада суддів України відкликала це подання. На думку правоохоронців, судді отримали громадянство у період між 27 лютим 2022 року й по 27 вересня 2023 року. Для ВРП цього вистачило, щоб припинити відставку Міщенко та Купавської. У Пенсійному фоні кажуть, що судді Міщенко припинили виплачувати довічне утримування з жовтня 2022 року, а Купавській з серпня 2022-го. Обом суддям оголосили заочні підозри у колабораційній діяльності. Їм загрожує 15 років в’язниці, заборона займатись певною діяльністю на 15 років та конфіскація майна.

«Доступ до правди»