Чи є проект реставрації Садиби Мурашків публічною інформацією?

8 Червня 2018 10:54

Олександр Глухов, єдиний мешканець пам’ятки архітектури «Садиба Мурашків» та активіст, який багато років добивається її реставрації, отримав відповідь від Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, в якій ідеться про те, що проект реставрації унікального будинку не може бути надано на запит, оскільки він охороняється авторським правом.

Департамент відповів, що має лист-попередження від ТОВ «Творча архітектурна майстерня «Ю. Лосицький», яке виконує даний проект, з попередженням про недопущення розгляду і обговорення даної проектної документації з третіми особами без залучення авторів проекту. Також у листі йдеться про захист проекту як об’єкту авторського права.

«Доступ до правди» попросив прокоментувати правомірність такої відповіді адвокатку Людмилу Опришко, ГО «Платформа прав людини»:

- Одразу повинна сказати, що ситуація не проста. Для того, що б в ній повністю розібратись, необхідно збирати додаткові відомості та документи. Але й зараз можна сказати, що Департамент культури КМДА при підготовці відповіді на запит пана Глухова О. Д. не дотримався вимог закону України «Про доступ до публічної інформації». І ось чому.

Наш запитувач звернувся до Департаменту культури із запитом і попросив надати копію робочого архітектурного проекту «Реставрація будинків 14-а, 14-б (пам'яток історії та архітектури національного значення) та 12-а і 12-б (пам'яток історії та архітектури місцевого значення) на вул. Малій Житомирській (міські садиби О. Мурашка) у Шевченківському районі м. Києва (Попередні роботи. Протиаварійні роботи). Департамент культури копію зазначеного проекту у визначений законом строк не надав.

Поряд з цим, у відповіді на запит він і не зазначив жодної із підстав, визначених частиною 1 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», для відмови у задоволенні запиту. Одне це вже вважається порушенням закону про доступ до публічної інформації.

Звертає на себе увагу і те, що розпорядник інформації не відмовив запитувачу у можливості ознайомлення із зазначеним архітектурним проектом. Він пропонує  організувати зустріч з архітектором для ознайомлення та/чи обговорення проектної документації. Це явно свідчить про те, що матеріали архітектурного проекту не відносяться до інформації з обмеженим доступом. А якщо оцінювати наявність чи відсутність шкоди від оприлюднення цієї інформації, то можна із впевненістю сказати, що більша шкода буде від втаємничення цих матеріалів. Адже до зазначеного об'єкта культурної спадщини є неабиякий суспільний інтерес, оскільки всім нам важливо зберегти ці об'єкти для майбутніх поколінь. І тому цей інтерес явно переважає приватні інтереси авторів проекту. Таким чином, як на мене, підстави для обмеження доступу до публічної інформації - архітектурного проекту реставрації міської садиби О.Мурашка, відсутні.

Заради справедливості варто зазначити, що твори архітектури, плани, креслення, пластичні твори, ілюстрації,карти та ескізи,що стосуються архітектури охороняються авторським правом (див. статті 8 Закону України "Про авторське право і суміжні права, 29 Закону України "Про архітектурну діяльність") і особа, яка має виключне майнове авторське право має право дозволяти чи забороняти використання твору іншими особами (див. статтю 15 Закону України "Про авторське право і суміжні права"). В тому числі - виготовляти його копію. У зв'язку із цим перш за все необхідно з'ясувати питання про те, кому належать майнові авторські права на проект реставрації міської садиби О.Мурашка: Департаменту культури на підставі договору чи автору проекту? Якщо ці права належать Департаменту культури, то проблем із наданням запитувачеві копії проекту не повинно бути. Якщо вони не належать Департаменту культури КМДА - постає інше питання: чому? Адже це майнові права і дбати про них потрібно так само, як і про будь-яке інше майно, що належить територіальній громаді.

Але в будь-якому випадку авторське право не є підставою для обмеження доступу до публічної інформації – архітектурного проекту. Зокрема, як мінімум, запитувач може скористатись пунктом 4 частини 1 статті 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» і ознайомитись із цим проектом в приміщенні департаменту культури КМДА.

«Доступ до правди»