Чи може влада приховувати дані про закриті освітні заклади, бо… «воєнний стан»?

31 Липня 2023 00:00

Ситуацію з відмовою ОДА надавати інформацію про освітні заклади регіону, під час онлайн-зустрічі, організованої ГО «Платформа прав людини», прокоментував медіаюрист та адвокат Микола Гринишак.

Учасник онлайн-зустрічі запитав адвоката, чи є законною відмова департаменту ОДА надати відповідь на інформаційний запит стосовно кількості закритих і реорганізованих освітніх закладів під час війни, посилаючись на закритість інформації під час воєнного стану в Україні. 

Про яку саму облдержадміністрацію мова, учасник не уточнив, однак, як показує моніторинг ситуації з доступом до публічної інформації, ситуація досить типова. 

Микола Гринишак радить апелювати в цій ситуації до статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка визначає, що «Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог і виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя».

Навряд запит на вищезгадану тему якимось чином може зашкодити нацбезпеці, або правосуддю, або іншому пункту із переліку Закону.

При цьому профільний закон визначає, що не може бути обмежено доступ до інформації про  володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

З огляду на те, що більшість освітніх закладів фінансуються з державного або місцевого бюджету, запитувач мав би отримати таку інформацію без проблем.

Тому Микола Гринишак радить оскаржити відмову, подавши скаргу до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, або ж позовної заяви до адміністративного суду.

«Доступ до правди»

 

Публікація створена в межах проєкту «Свобода слова під час війни у питаннях і відповідях» за підтримки Freedom House Ukraine. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Freedom House Ukraine