«Дефіцит електроенергії», або Чому в Запоріжжі держпідприємство відтягує доступ до кошторисів на підземні школи

9 Серпня 2024 00:00

ДП «Місцеві дороги Запорізької області» вже другий місяць відтягує доступ до кошторисів на будівництво підземних шкіл, повідомляє Запорізький центр розслідувань (ЗЦР).

Будівництво підземних шкіл у Запорізькій області почалося в червні. Сумарна договірна вартість робіт складає 610 мільйонів гривень. Значна частина цих коштів – гроші донорів. Відтак витрати потрібують особливого контролю.

Проте, повідомляє ЗЦР, на Prozorro не оприлюднені кошториси робіт від підрядників. Тому громадськість не може дізнатися, за якими цінами «Місцеві дороги Запорізької області» закуповують будівельні матеріали.

Щоб з’ясувати, куди витрачаються гроші, ЗЦР наприкінці червня направив запит до держпідприємства з проханням надати кошториси за цими об’єктами. Розпорядники відповіли, що завантаження кошторису до тендерної документації не встановлене чинним законодавством.

Посилаючись на Закон України «Про публічні закупівлі», який передбачає, що підтвердження ціни таки має входити до складу документації, ЗЦР вдруге звернувся до держпідприємства із запитом про кошторис. І вдруге журналістам відповіли, що кошторису немає.

У третьому запиті розслідувачі попросили надати кошторисні документи, які погоджувалися безпосередньо при укладанні договорів. Але «Місцеві дороги» відповіли, що через «дефіцит електроенергії» підприємство не має часу на підготовку відповіді, тож її відтерміновують.

Четвертий запит до ДП «МДЗО» направив уже народний депутат Ярослав Юрчишин, до якого ЗЦР звернувся по допомогу. Нардепу теж відписали про труднощі в роботі через відключення світла. Але погодилися надати необхідні документи для сканування, якщо хтось приїде і зробить це сам.

Журналістів така відповідь розпорядника влаштувала. Проте коли представниця ЗЦР приїхала до офісу «Місцевих доріг», їй повідомили, що не встигають підготувати документи для зняття копій. І… знову попросили продовжити терміни відповіді – до початку вересня. 

За місяць частина робіт на будівництві має бути виконана. Тому ЗЦР готується подавати запити вже на перші акти виконаних робіт.

«Доступ до правди»