Держархбудінспекція не надала реєстр у форматі відкритих даних. Суд її підтримав

19 Листопада 2019 07:00

Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову ініціативи OpenUp до Державної архітектурно-будівельної інспекції України: OpenUp вимагала надати на інформаційний запит Реєстр дозвільних документів на будівництво у форматі відкритих даних. Проте ДАБІ надала лише гіперпосилання на сайт, де цей реєстр викладено без врахування вимог подавати таку інформацію у «машиночитному» форматі (форматі відкритих даних).

В обґрунтування позовних вимог в OpenUp зазначили, що відмова відповідача надати запитувану інформацію є протиправною та такою, що суперечить закону «Про доступ до публічної інформації».

Читайте також: Школа не надала інформацію про фінансування: «Усе на сайті казначейства»

У свою чергу, у відзиві Держархбудінспекції було наголошено, що вони не мають технічної можливості надати реєстр у форматі відкритих даних.

«За результатами розгляду вказаного запиту, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України листом було повідомлено позивачу, що відповідно до Порядку ведення єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт  і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, відомостей про повернення та доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, реєстр функціонує як єдина комп`ютерна база даних, яка є програмним продуктом. Зважаючи на викладене, Держархбудінспекція позбавлена можливості надати реєстр дозвільних документів у форматі даних станом на 16.09.2018 року з технічних причин. Додатково зазначено про можливість самостійно ознайомитися з даними реєстру на офіційному сайті Держархбудінспекції www.dabi.gov.ua у розділі «Реєстр дозвільних документів», доступ користувачів до якого здійснюється безоплатно та цілодобово», — йдеться у рішенні.

«Схоже, судді не хочуть розбиратись, що таке відкриті дані й для чого вони потрібні», — прокоментувала координаторка OpenUp Надія Бабинська-Вірна.

За її словами, мова йде про інформацію, яка є дуже важливою для відслідковування законності будов, махінацій з дозвільними документами тощо. Річ у тім, що у тому форматі, у якому реєстр існує нині, записи у ньому можуть з'являтися і зникати, а історію змін у записах прослідкувати неможливо. 

Читайте також: Криміналу немає: суд виправдав посадовця, що не надав відповідь на запити журналіста

OpenUp подаватиме апеляцію, однак через спрощене провадження не зможе оскаржувати рішення в касаційній інстанції.

«Доступ до правди»