Дніпропетровське видання «БЮРО UA» отримало відмову на запит щодо надання публічної інформації

18 Березня 2016 14:21

Дніпропетровська міськрада і облдержадміністрація відмовилися надавати інформацію в рамках Закону «Про доступ до публічної інформації». Про це повідомляє дніпропетровське Інтернет - видання «БЮРО UA».

Видання «БЮРО UA» 24 лютого звернулося з запитом щодо отримання публічної інформації в Дніпропетровську міськраду і Дніпропетровську ОДА.

Так, «БЮРО UA» просило  міськраду надати інформацію про підземні переходи на балансі КП «Автомост»,  розтлумачити роботи під грифом «утримання переходів», вказати суму коштів на рахунках «Автомосту» з 2013 до 2015 рік та їх цільове призначення, дати кількість підземних переходів у місті та назвати їх балансоутримувачів, а також назвати кількість працівників КП «Автомост» та їх функціональні обов’язки.

У Дніпропетровської ОДА «БЮРО UA» просило інформацію про кількість і ціну закуплених транспортерів для людей з особливими потребами  на Слобожанському проспекті (проспект Правди) , надати інформацію про балансоутримувача для здійснення техобслуговування транспортерів, а також інформацію про те, чи проводився аналіз з необхідності такої закупівлі.

У відповідь,  Дніпропетровська міськрада  і Дніпропетровська ОДА повідомили, що запитувана інформація потребує аналітичної обробки даних та узагальнень.   Також було зазначено, що закон про публічну інформацію надає доступ до вже існуючої задокументованої інформації. Таким чином, питання «БЮРО UA» не підпадають під ознаки Закону «Про доступ до публічної інформації».  Також обидві інстанції повідомили, що наведені запити є радше зверненнями та мають розглядатися у рамках Закону «Про звернення громадян».

У результаті, «БЮРО UA» звернулося до Бабушкінського районного суду (відповідач – Дніпровська міськрада) та окружного адміністративного суд (відповідач – Управління капітального будівництва ОДА) з вимогою визнати дії міськради та ОДА незаконними.

Також «БЮРО UA» розповіло свій попередній досвід про шляхи відмов чиновників надавати інформацію на запит. Так, у березня «Бюро» звернулося у міськраду з запитом щодо інформації про перелік програм, які фінансують з бюджету. У відповідь, Дніпропетровська міськрада написала, що запитувана інформаціє має бути розміщена на веб-сайті мерії.

 

Видання «БЮРО UA» вже зверталося в суд через відмову комунальних підприємств «Теплоенерго» і «Дніпропетровський електротранспорт» надати інформацію про кредити під гарантії Дніпропетровська для реалізації програм міста.  Судове засідання щодо позову на відмову «Дніпропетровського електротранспорту» відбудеться 30 березня.