«Енергоатом» перевіряє наявність російського громадянства в головного інженера ЗАЕС

25 Жовтня 2023 00:00

За дорученням президента «Енергоатома» Петра Котіна проводиться перевірка інформації щодо наявності в головного інженера ЗАЕС Ігоря Мурашова російського громадянства. Нині він залишається на своїй посаді.

 

Про це стало відомо hromadske у відповідь на запит. 

У листі зазначається, що керівництво компанії вважає неприпустимим та неможливим роботу громадян росії в «Енергоатомі». 

«Про це Петро Котін неодноразово заявляв до та після початку повномасштабного вторгнення. Адже йдеться не лише про ризики диверсійної діяльності, передачі чутливої інформації ворожій країні, заподіюванні шкоди економіці й безпеці держави та «Енергоатома» тощо, а й про значну моральну та репутаційну шкоду, яку може нанести такий працівник», — ідеться у відповіді. 

Також в «Енергоатомі» вказують, що Котін та інші посадовці підприємства, які брали участь у розгляді призначення Мурашова на посаду головного інженера ЗАЕС із 25 листопада 2020 року, а згодом на посаду виконувача обов’язків гендиректора ЗАЕС, «не володіли інформацією про ймовірне отримання ним паспорта російської федерації». 

«У документах про призначення на зазначені посади та на запитання під час співбесід зі службами роботи з персоналом та безпеки Ігор Мурашов інформував виключно про наявність у нього громадянства України та надавав оригінал та копію паспорта громадянина України. Від правоохоронних чи інших державних органів, інформації про наявність в Ігоря Мурашова російського громадянства не надходило», — відповіли в пресслужбі.

Нагадаємо, минулого тижня hromadske опублікувало розслідування, у якому йшлося, що колишній директор Запорізької атомної електростанції Ігор Мурашов, який нині працює в Києві головним інженером ЗАЕС, має російське громадянство. Мурашов і його покійний батько отримали паспорти країни-агресорки у вересні 2014 року в Криму після окупації півострова. 

Сам Мурашов заперечує отримання ним паспорта рф та припускає, що документи міг оформити на нього батько, без його дозволу. 

 «Доступ до правди»