Генпрокуратура відмовилася відповідати, чи виконуватиме рішення ЄСПЛ щодо Седлецької

25 Вересня 2018 10:58

У Генеральній прокуратурі України відмовилися надавати журналістам інформації про виконання рішення Європейського суду з прав людини стосовно головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької та будь-яких інших відомостей про досудове розслідування у справі, де вона фігурує як свідок. 

«Відповідно до вимог статті 222 КПК України, підстав для надання будь-яких відомостей, пов’язаних зі здійсненням досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000003904 (за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України відомостей, що становлять державну таємницю — ред.) не вбачається. Отже, запитувані відомості, відповідно до статей 6,8 Закону України «Про доступ до публічної інформації», є інформацією з обмеженим доступом і надати її в порядку закону немає можливості», — йдеться у відповіді Генпрокуратури на запит «Доступу до правди».

 

Як відомо, 20 вересня «Доступ до правди» долучився до флешмобу, в ході якого редакції та окремі журналісти звернулися до Генеральної прокуратури України з інформаційним запитами щодо того, чи отримувала ГПУ від Міністерства юстиції України рішення Європейського суду з прав людини про заборону на доступ до даних головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької і яких заходів вжила на виконання вимог цього рішення ЄСПЛ.

У флешмобі брали участь журналісти Громадського телебачення, «Радіо Свобода»,  Bihus Info, Kyiv Post,  «Слідство.Інфо», «Новое время»,  «Новости Донбасса» та низка інших видань. 

Усі отримали однакові відповіді.

Напередодні Європейський суд з прав людини ухвалив рішення, яким зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької.

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діятиме упродовж місяця – до 18 жовтня 2018 року. За цей час захист Седлецької має підготувати та направити повну скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме «в пріоритетному порядку». 

«Доступ до правди»