ІМІ: Торік зафіксовано 21 випадок обмеження доступу журналістів до інформації

17 Січня 2020 07:02

У 2019 році було зафіксовано 21 випадок обмеження доступу журналістів до інформації. Це більше, ніж попереднього року, коли було зафіксовано 19 таких випадків. Про це свідчать річні підсумки моніторингового дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом експерти нарахували 243 випадки порушень свободи слова. З них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Для порівняння: у 2018 році було зафіксовано менше порушень свободи слова – 235 випадків.

«Моніторинг ІМІ показав зростання кількості порушень прав журналістів у 2019 році. Хочу зауважити, що зростання кількості порушень сталося у всіх ключових категоріях, які стосувалися фізичної агресії, доступу до інформації, кібератак та юридичного тиску. Причина погіршення ситуації зі свободою слова полягає в несистемному підході до розслідувань порушень, зростанні тиску медіавласників і політиків, що теж сприяє дискредитації професії журналіста, а також у слабкій солідарності в середовищі журналістів», – сказала Катерина Дячук, керівниця відділу моніторингу свободи слова ІМІ. 

«Доступ до правди»