Інформація про коронавірус має бути публічною – судове рішення

9 Червня 2021 10:00

Інформація про занесення коронавірусу до переліку особливо небезпечних хвороб становить суспільний інтерес та має бути публічною. Таким є рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду у позові ГО «Європейська суспільна ініціатива» проти Міністерства охорони здоров’я України.

Громадська організація «Європейська суспільна ініціатива» звернулась до МОЗ із запитом на публічну інформацію, аби отримати копію протоколу (і всіх наявних додатків до нього) оперативного штабу при Міністерстві охорони здоров'я України, який ініціював внесення коронавірусу COVID-19до переліку особливо небезпечних хвороб. Це засіданні відбулось в лютому 2020.

Читайте також: Омбудсман vs МОЗ: Інформація щодо строку придатності вакцини Covishield є суспільно важливою

У запиті відмовили, назвавши запитувану інформацію службовою.

Запитувач звернувся до суду, наполягаючи на тому, що інформація є суспільно значимою і порушує статтю 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, яка гарантує право на свободу отримання інформації.

Тож, застосувавши «трискладовий тест», суд встановив, що подібний документ не може бути обмежений у доступі, оскільки є «інформацією громадського інтересу».

Тож Міністерство охорони здоров’я має надати громадській організації копію протоколу із усіма додатками.

«Доступ до правди»