Інформація про нерухомість – через реєстр та декларації

19 Липня 2021 08:00

В Україні нерухомість має бути обов’язково зареєстрована державою і внесена до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Така інформація є відкритою, загальнодоступною та платною, крім деяких винятків. Знайти таку інформацію можна також і в деклараціях посадовців на сайті НАЗК.

Як отримати інформацію про права на нерухоме майно та їх обтяження?

Будь-яка фізична або юридична особа може отримати інформацію про об’єкт нерухомого майна та/або його власника чи іншого суб’єкта речового права (орендаря, концесіонера, приватного партнера, суб’єкта іншого права, похідного від права власності, іпотекодержателя, спадкоємця тощо).

Обов’язковими умовами отримання зазначених відомостей є:

·        ідентифікація особи з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовій формі;

·        внесення відповідної плати. Закон прямо передбачає, що невнесення плати за надання інформації або внесення її не в повному обсязі є підставою для відмови у наданні зазначених відомостей.

Для отримання відповідної інформації необхідно зайти до Кабінету електронних сервісів і в розділі меню «Послуги реєстрів» обрати «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно». Цей сервіс дозволяє отримати інформаційну довідку, перевірити документи, видані Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, отримати інформацію про стан розгляду заяви чи запиту, а також поставити об’єкт нерухомого майна на контроль.

У Державному реєстрі прав реєструються речові права на земельні ділянки та розташовані на них об’єкти нерухомого майна, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Реєстрації підлягають також обтяження цих речових прав.

В Державному реєстрі прав міститься інформація, яка стосується таких речових прав:

ü  права власності та права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язання на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва;

ü  речових прав на нерухоме майно, похідних від права власності:

• права користування (сервітут);

• права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис);

• права забудови земельної ділянки (суперфіцій);

• права господарського відання;

• права оперативного управління;

• права постійного користування та права оренди (суборенди) земельної ділянки;

• права користування (найму, оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менший ніж три роки;

• права довірчої власності (крім права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язань);

• інших речових прав відповідно до закону; обтяження речових прав на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, а саме:

• заборони відчуження та/або користування;

• арешту;

• іпотеки;

• вимоги нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, встановленої власником такого майна;

• податкової застави, предметом якої є нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва;

• інших обтяжень відповідно до закону.

Крім того, інформація про нерухоме майно, майнові права та їх обтяження повинна відображатись у деклараціях та оприлюднюватися на сайті НАЗК.

Під час проведення антикорупційних розслідувань доцільно порівнювати відомості, зазначені у таких деклараціях, з тими, що відображені в Державному реєстрі прав. У такий спосіб можна з’ясувати, чи відповідає майновий стан декларантів їхнім фактичним доходам та чи не приховують вони свої статки, законність походження яких складно пояснити.

Рекомендації розроблені експертами з питань доступу до публічної інформації для посібника «Рекомендації Уповноваженого Верховної ради України з прав людини з питань додержання конституційного права людини і громадянина на інформацію».

 

«Доступ до правди»