Інструкція до пошуків власників історичних будинків

10 Серпня 2016 12:26

«Доступ до правди» вже опублікував з десяток розслідувань по власниках будинків. З огляду на велику кількість будинків, у т.ч. історичних, в аварійному чи непридатному для проживання стані, «Доступ» вирішив опублікувати покрокову інструкцію про те, як дізнаватися інформацію про власників, а також інші деталі про історичні та поруйновані будинки.

Як дізнатися власника або балансоутримувача будинку?

На сайті «Кабінету електронних послуг» ми реєструємося і вже зі свого акаунту заходимо у «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно». Далі – вибираємо опцію «Отримати інформаційну довідку» і шукаємо інформацію про об’єкт нерухомого майна. Для цього вибираємо як ми шукаємо інформацію – за адресою, за реєстраційним номером або за кадастровим номером.

Можна шукати інформацію про земельну ділянку і про будинки окремо.

Система покаже, чи в Реєстрі є інформація про даний об’єкт. Після пошуку з’явитися вікно з повідомленням про те, що інформацію про цей об’єкт відсутня або запропонує отримати відомості за 17 (+3 грн комісія) гривень.

Якщо власником є юридична особа, то інформацію про неї можна дізнатися в ЄДРПОУ. Акціонерні товариства (ПАТ, ПрАТ і тощо) варто дивитися на сайті SMIDA.

Бажано вийти на власника, який є фізичною особою.

Якщо засновником є офшор, пробуємо його перевірити. Це можна зробити через:

1)      Платну функцію ЄДРПОУ – 50 грн (раптом цей офшор є засновником інших фірм, які вже пов’язані з певним власником).

2)      Google (раптом фірма вже фігурувала у новинах, тощо і зможе вивести нас на власника).

 

Окрім перевірки у ЄДРПОУ (перевірити на наявність статусу «фізичної особи-підприємця»), інформацію про фізичну особу варто шукати через Google та телефонні довідники. Також можна спробувати дізнатися нову інформацію про особу (ключові слова – імена, назви фірм, адреси) через пошуковий запит на сайті Київської міської ради. Зокрема у пошуку має бути доступна інформація про передання у власність або в оренду тощо будинку або земельної ділянки.

Перевірити власника через Єдиний реєстр судових рішень. Найкраще шукати за кодом ЄДРПОУ фірми, але також можна пробувати пошук за адресою.

Як дізнатися, у якому стані перебуває будинок?

Перший крок: надіслати запит на інформацію до районної державної адміністрації або відповідного департаменту певного міста з проханням надати відомості про:

1)      Перелік аварійних/непридатних для проживання/ветхих будинків з відповідними розпорядчими документами у межах району.

2)      Інформацію про стан певного будинку з відповідним розпорядчим документом.

3)      Перелік аварійних/непридатних для проживання/ветхих будинків без розпорядчих документів (тобто йдеться про будинки, які при візуальному обстеженні мають пошкодження, але немає відповідних розпорядчих документів про визнання їх аварійними/ветхими або непридатними для проживання).

Також можна надсилати запит на інформацію по певному будинку

Що ще питати?

1)      Інформацію про відселення мешканців з відповідними розпорядчими документами.

2)      Інформацію про обліковану кількість мешканців будинку.

3)      Дані про проведення ремонтних робіт, якщо це комунальний будинок.

Окрім того, можна звернутися у ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція).

Предмет запиту: чи подавала фірма власник заяву щодо дозволу на проведення робіт у будинку за адресою такою-то, яких саме робіт, надати копію дозволу ДАБІ та проектної документації, яку вона затвердила.

Чи будинок є історичною спадщиною?

На сайті Управління охорони культурної спадщини опублікований Державний реєстр нерухомих пам’яток у Києві .

Також сайт Міністерства культури має перелік нерухомих пам’яток України, які занесені в реєстр.

Також можна надіслати запит на інформацію і дізнатися, чи певний будинок не є об’єктом культурної спадщини. Рекомендуємо для цього зареєструватися на сайті «Доступ до правди».

Також варто написати запит до Департаменту культури. Потрібно просити надати наступні документи:

1)      Охоронний договір.

2)      Акт технічного стану пам’ятки культурної спадщини

3)      Технічний паспорт.

4)      Інформацію про те, чи накладалися санкції на власника, якщо той не дотримувався охоронного договору.

 

«Доступ до правди»

Ілюстрація - Оксана Краснощок