Ірпінська міськрада не створювала інформацію про право власності на комунальну квартиру

21 Червня 2023 00:00

Користувачка платформи «Доступ до правди» Наіля Лавровська звернулася із запитом до Іріпнської міськради щодо свідоцтва про право комунальної власності на квартиру. Міська рада заявляє, що… такої інформації не створювала.

Наіля Лавровська через платформу «Доступ до правди» запитала у Ірпінської міськради «Свідоцтво про право комунальної власності на квартиру номер 67 будинку номер 61 по вул. Пролетарській (у даний час - З.Алієвої) в м. Ірпінь.».

Додатково відзначила, що просить отримати відповідь у електронному форматі через сайт «Доступ до правди».

Натомість у міськраді відмовили у відповіді, бо, начебто, не створювали такої інформації. Тобто міськрада не має інформації про свою комунальну власність.

Христина Буртник,  юристка Фундації DEJURE, зазначає, що «така інформація дійсно є відкритою, адже йдеться про володіння комунальним майном (ч. 5 ст. 6 Закону «Про доступ до публічної інформації»). Відповідь розпорядника про те, що інформація не є створеною, фактично означає, що такого свідоцтва не існує, а, отже, надати його неможливо. Така відмова відповідає ст. 22 Закону «Про доступ до публічної інформації». Втім, розпорядник міг би краще пояснити це у своїй відповіді, а не обмежуватись сухим цитуванням положень законодавства».

Юристка звертає увагу, що якщо така інформація створювалась, то Ірпінська міськрада мала би нею володіти і бути розпорядником. І така інформація мала би створюватись, оскільки мова про комунальне майно.

Вона рекомендує оскаржити відповідь Уповноваженому з прав людини, оскільки тоді або буде змога отримати розширене роз’яснення, чому нема такої інформації і чому вона не створювалась, або,  що також теоретично ймовірно, якщо розпорядник у відповіді надав інформацію, яка не відповідає дійсності, то муситиме надати коректну.

 

 «Доступ до правди»