Харківський метрополітен відмовився надати інформацію про фінансування підприємства

20 Липня 2016 12:42

КП «Харківський метрополітен» послалося на фінансування  підприємства не з бюджету і відмовилося надавати інформацію на запит про фінансові витрати. Про це стало відомо з відповіді КП «Харківський метрополітен» на запит «Доступу до правди».

Початково «Доступ» запитував інформацію про утримання «Харківського метро», кількість працівників та інформацію про зарплати та про кошти на пільговий проїзд.

Харківська міськрада надіслала відповідь на запит щодо пільгового проїзду та перенаправила запит КП щодо питань про фінанси метро.

 «Оскільки КП «Харківський метрополітен» не фінансується з бюджету, у т.ч. і з місцевого, то запитувана інформація не є публічна», - йдеться у відповіді КП на запит «Доступу до правди».

Також КП послалося на ст.13 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», де йдеться про те, що юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, бюджету АР Крим є розпорядниками інформації щодо використання бюджетних коштів.

Утім, Віта Володовська, юристка Центру демократії і верховенства права, робить висновок, що така відмова є неправомірною і доступ до інформації КП про розпорядження коштами та майном не може обмежуватися.

«Оскільки Харківський метрополітен є комунальним підприємством, незалежно від того, чи отримується фінансування з бюджету, інформація про його фінансування та витрати (зокрема, і зарплати працівникам із зазначенням їх прізвищ) є публічною», - коментує Віта Володовська.

Також юристка зауважує, що «Харківський метрополітен» є суб’єктом господарювання, який володіє суспільно необхідною інформацією, тобто прирівнюється в обов’язках надавати інформацію у відповідь на запити до інших розпорядників на підставі ч.2 ст. 13 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Директором КП з вересня 2014 року значиться Вячеслав Стаматін.

Як писав «Обозреватель», дружиною Вячеслава Стаматіна є Марина Стаматіна, яка є особистим адвокатом мера Харкова Геннадія Кернеса.

Марина Стаматіна також є депутатом Харківської міськради з 2010 року і заступником міського голови з питань правового забезпечення.

Нагадаємо, раніше «Доступ» доступ повідомляв, що Харківський метрополітен отримає близько 33,84 млн грн для компенсації проїзду.

Читати відповідь та запит повністю

 

«Доступ до правди»

Фото - metro.kharkov.ua