Хто і коли вивозив архіви з Бахмута

2 Березня 2023 00:00

На початку лютого 2023 року в бахмутських чатах з’явилось відео, на яких волонтери самотужки вивозили архіви з місцевого управління освіти. Редакція видання «Бахмут. IN. UA» подала запит до Бахмутської міськради, щоб дізнатися хто ж таки мав вивозити архіви і, чи вивозили їх взагалі з Бахмута. Відповіді по кожному розпоряднику – в матеріалі. Але, якщо підсумувати всі відповіді, то «архіви не оцифровані», «бюджетних коштів на евакуацію не витрачали», хтось вивіз документи повністю, хтось частково.

Історія почалась з того, що 9 лютого в бахмутських чатах з’явилися повідомлення, що, мовляв, волонтери вивозять з Бахмута архіви Пенсійного фонду та відділу управління освіти. У бахмутян постало питання про те, чому вивіз архівів не відбувся раніше. Як виявилося, установи вивезли архіви, тільки окремі держструктури звернулися за допомогою до волонтерів.

До слова, що під час окупації Горлівки архіви не встигли вивезти, тому люди, які встигли виїхати,  не змогли довести свій трудовий стаж на тому чи іншому підприємстві. Як наслідок, донеччани мали проблеми із видачею пенсій.

Відповідь з виконкому Бахмутської міської ради

 

У Бахмутській міськраді виданню повідомили, що документацію з Бахмутської міськради вивезли у липні 2022 року, архіви були вивезені до Дніпропетровської області. Бюджетних коштів на це не використовували.

Відповідь управління освіти

 

Начальниця управління освіти Оксана Карпець повідомила, що евакуація архівних документів управлінням освіти, враховуючи надважку безпекову ситуацію в місті Бахмут, проводилася всіма можливими способами.

Документацію вивозили власними силами працівників, тому кошти місцевого бюджету на це не витрачалися. Частину архівів вивезли в період з квітня по липень 2022 року до Дніпра, де документи наразі і знаходяться.

У січні 2023 року управління освіти додатково звернулися до волонтерської організації, щоб завершити евакуаційні заходи. Наразі робота з оцифрування архіву не проводилася, тож бюджетні кошти на це не направлялися.

Відповідь управління соціального захисту населення


В Управлінні соціального захисту повідомили, що документацію вивезли у липні 2022 року. Наразі архіви зберігаються в Дніпропетровській області, оцифрування архіву не проводили. Водночас орган самостійно проводить оцифрування трудових книжок працівників, процес здійснюватиметься до 2026 року. Відтак, архівний фонд первинних документів, на підставі яких складаються довідки про стаж та заробітну плату працівників, знаходиться в безпеці.

Відповідь фінансового управління

 

Фінансове управління Бахмутської міськради запевнило, що вивіз архівних документів здійснили у травні 2022 року. Кошти з бюджету на це не виділяли, наразі документи зберігаються у Кропивницькому в належних умовах: в сухому приміщенні, в окремих паперових коробках, без доступу світла, вологи та шкідників. 

Відповідь управління культури

 

В управлінні культури Бахмутської міської ради повідомили, що забезпечили евакуацію облікових документів, майна ще  в серпні 2022 року. Частину документації евакуювали до Дніпра. Евакуація відбулася за сприяння Бахмутської міськради. З бюджету кошти на евакуацію не виділялися.

Відповідь управління молодіжної політики у справах дітей

 

В управлінні молодіжної політики та у справах дітей повідомили, що необхідні документи вивезли у період з червня по липень 2022 року. Наразі вони зберігаються у Дніпрі.

Відомо, що архівні документи не оцифровувалися, цю можливість можуть розглянути  по закінченню воєнного стану.

Відповідь управління охорони здоров’я

 

В управлінні охорони здоров’я редакції повідомили, що важливі документи, терміни зберігання яких не закінчено та які потрібні для повсякденної роботи, вивезли.

Кошти із бюджету на це не виділяли. Також повідомили, що до повномасштабного вторгнення, управління почало оцифровувати документацію, але наразі процес припинили. Склад архіву управління не містить документів ліквідованих підприємств.

В коментарі редакції повідомили, що, починаючи з травня 2022 року, Бахмут знаходиться під вогнем, тож евакуювати архівні документи в повному обсязі не вдалося.

Відповідь управління розвитку міського господарства та капітального будівництва

В управлінні розвитку міського господарства та капітального будівництва повідомили, що архівні документи з Бахмута вивезли на «безпечне місце на території Бахмутської міської територіальної громади». Причому де саме це «безпечне місце» не уточнили, так само як й не повідомили, коли була організована евакуація документації. Відомо, що коштів з бюджету на це не виділяли, оцифровування документів не відбувалося.

Також редакції повідомили, що частина документів зберігається в електронному вигляді, а частина в паперовому.

Відповідь управління економічного розвитку

В управлінні економічного розвитку редакції повідомили, що вивезли документацію у липні 2022 року. Коштів з бюджету на це не виділяли, а самі документи зараз знаходяться в Дніпропетровській області. Також зазначили, що робіт з оцифрування не передбачено.

Відповідь управління муніципального розвитку

В управлінні муніципального розвитку повідомили, що документацію перевезли влітку 2022 року у Дніпро без залучення коштів з бюджету. Станом на 12 лютого частина документів зберігається в електронній торговій системі «Прозорро. Продажі».

Відповідь управління з питань фізичної культури та спорту

 

В управлінні з питань фізичної культури та спорту редакції повідомили, що завдяки працівникам важливу документацію евакували в серпні 2022 року, частина документів була оцифрована. Всі необхідні документи вивезти не вдалося через погіршення безпекової ситуації в Бахмуті. Також, як заявили в управлінні: кадрова служба та директор стадіону працювали на місцях до останнього, тому «не виникало потреби в евакуації архівних документів».

Як бачимо, більшість установ подбали про свої архіви та вивезли необхідну документацію без виділення на це додаткових коштів. Однак, є й ті, які не встигли вивезти майно і звернулися до волонтерів.

«Доступ до правди»