Комітет рекомендував Раді змінити закон «Про доступ…»: скоротити термін оприлюднення рішень

5 Грудня 2019 07:00

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні 4 грудня 2019 року одноголосно рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу у першому читанні доопрацьований проєкт Закону №2228 про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації». про це повідомляє «Детектор медіа».

Законопроєктом пропонується  коротити терміни публікації нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування до 10 календарних днів до дати їх розгляду. Стара норма закону передбачала 20 робочих днів.

Законопроєкт зареєстровано народним депутатом Дмитром Микишею.

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроєкту:

«Так, строк 20 робочих днів для оприлюднення проектів є виправданим для нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування що потребують врахування громадської думки. Проте для таких випадків строки вже встановлені спеціальними законами:

– не менш, як 1 місяць для оприлюднення проектів регуляторних актів з метою одержання зауважень і пропозицій (стаття 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»);

– не менш, як 30 днів для громадського обговорення проектів містобудівної документації на місцевому рівні (стаття 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»).

Для інших випадків тривалі строки оприлюднення є невиправданими.

Запропонований законопроектом строк у 10 календарних днів є достатнім для добросовісного опрацювання звичайного обсягу інших проектів рішень органів місцевого самоврядування, проектів нормативно-правових актів».

Під час засідання представник офісу уповноваженого з прав людини зазначив, що норма про 10 календарних днів звузить право громадськості на отримання інформації.

Нагадаємо, у Верховній Раді 5 листопада було зареєстровано проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень». Авторка законопроєкту – колишня журналістка, а нині народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк. 2381 – ґрунтовний законопроєкт, що вносить низку ключових змін до законів, що регулюють сферу до ступу до інформації в Україні, зокрема посилюють наглядові функції офісу Уповноваженого Верховної Ради.

«Доступ до правди»