Кому дарує ікони Волинська ОДА?

23 Грудня 2021 10:34

Департамент соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації купив ікони з бурштину на майже 18 тисяч грн. Журналістка видання «Сила правди» Мая Голуб з’ясувала, кому вони дісталися.

А почалось все з інформації про закупівлі на сайті Prozorro, де з’явилась інформація про дві закупівлі ікон департаментом Волинської ОДА. Придбали 3 ікони по 1200 грн кожна і 20 ікон по 700 грн загалом на 17,6 тис. грн, усі розміром 20х30 cм.

Для чого орган держвлади у світській державі купує ікони, та ще й з бурштину, видобуток якого в Україні пов'язано з криміналом та варварським руйнуванням екосистем?

У тендерній документації зазначено, що ікони призначалися на подарунки, однак не сказано, кому саме. Тож авторка поцікавилася деталями.

Читайте також: Цікава закупівля у Прозорро? Запитай про призначення

Ікони вручили у квітні 2021-го під час заходів, присвячених 35 роковинам Чорнобильської катастрофи. Про це у відповіді на запит повідомив директор департаменту соцзахисту населення Волинської ОДА Сергій Страшний. Вони дісталися головам всеукраїнської та міськрайонних організацій «Союз інвалідів Чорнобиля Волині».

На іконах з бурштину – зображення «Чорнобильського спасу», розповіли у департаменті. «Чорнобильський спас» зображує святих та учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Святі охороняють живих ліквідаторів аварії та душі їхніх спочилих побратимів.

У мережі можна знайти інформацію, що написання ікони під назвою «Чорнобильський спас» ініціювала Всeукрaїнськa громадська організація «Сoюз Чорнoбиль Укрaїнa».

Постачальником і виробником бурштинових ікон зазначений ФОП Олександр Мельник з Рівненської області.

Окрім бурштинових ікон для представників «Союзу інвалідів Чорнобиля Волині», ОДА більше ікон не купляла.

У грудні 2020-го Департамент соціального захисту населення Волинської ОДА придбав новорічні подарунки (солодощі) на майже 50 тис. грн.  Також у 2020 році цей департамент витратив 3,6 тис. грн на почесні грамоти.

Управління у справах молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації у цьому році закупило 320 медалей на суму до 8 тис. грн і нагороди зі скла на майже 19 тис. грн.

«Доступ до правди»