Кому вимкнуть комуналку за борги?

23 Січня 2024 00:00

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні заборонили відключати комунальні послуги за борги. Проте уряд вніс зміни у цю заборону. Які ці зміни й чи будуть відключати світло та воду за борги – взнавало видання з Кропивницького «Гречка».

Наприкінці грудня 2023 року уряд ухвалив постанову, якою вніс зміни у заборону на відключення комунальних послуг. Таким чином уряд визначив перелік громад, де відключення досі заборонені, водночас у всіх інших стягнення за борги поновили.

У відповідь на запит «Гречки» Міністерство інфраструктури України роз’яснило, що таке рішення ухвалили через погіршення платіжної дисципліни споживачів комунальних послуг. Згідно зі змінами, під час воєнного стану в Україні у громадах, які тимчасово окуповані росією або розташовані на територіях, де ведуться бойові дії, заборонено:

·        нараховувати штрафи та пеню на борги за комунальні послуги;

·        відключати за несплату газ, електрику, воду чи тепло.

Ці ж заборони стосуються абонентів, чия нерухомість була знищена чи пошкоджена внаслідок бойових дій. Також борги за «комуналку» не стягуються з людей, які були вимушені переселитися з власного житла (на якому ці борги є) через війну.

В інших громадах, де не ведуться активні бойові дії – а це зокрема і Кіровоградщина – нарахування пені та відключення послуг за неоплату поновили з січня 2024 року.

«Саме від оплати споживачів за послуги залежить можливість функціонування підприємств галузі та надання ними безперервних та якісних послуг. Ці положення передбачають справедливий та об’єктивний підхід до споживачів, враховуючи ситуацію, яка наразі склалася в Україні», – прокоментувала у відповіді на запит директорка департаменту комунальних послуг міністерства Наталія Хоцянівська.

«Доступ до правди»