Кримінальний вирок за відмову журналісту: штраф 6800 гривень та рік позбавлення посади

30 Травня 2018 08:44

Адріану Скибі, секретареві Новодавидківської сільської ради Закарпатської області, оголошено вирок згідно зі ст. 171 Кримінального Кодексу за ненадання інформації на запит журналістові. Мукачівський районний суд присудив йому штраф 400 неоподаткованих мінімумів, що становить 6 800 грн, з позбавленням права обіймати керівні посади на 1 рік.

Засідання відбулося 28 травня, вирок в реєстрі поки не опубліковано.

Як писав «Доступ», головна редакторка газети  «Сила народного контролю» Лариса Ступак (на фото) надіслала інформаційний запит Новодавидківському сільському голові. У запиті журналістка просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада запитану інформацію не надала, натомість послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації»:

«Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)», – зазначено у відповіді на запит.

Лист підписано в.о. сільського голови Адріаном Скибою, який також значиться секретарем ради.

 «У п.5, ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» перелічено, що саме запит має містити, – Це ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі. Список є вичерпним, ніяких згадок про свідоцтво реєстрації ЗМІ він не містить. Відтак, у діях посадової особи А.М. Скиби, який виконував на той час функції голови сільської ради, я вбачаю ознаки кримінально караного правопорушення згідно ч.1.ст. 171 КК України, а саме – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Таке діяння карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років», - зазначає Лариса Ступак.

Це вже другий вирок чиновнику за приховування публічної інформації на запит журналіста. 
Як писав «Доступ»
, за позовом Лариси Ступак Хустський районний суд Закарпатської області виніс вирок голові Нижньобистрівської сільської ради за порушення права журналіста на доступ до інформації. Суд ухвалив визнати голову села винним у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), призначив штраф 200 неоподаткованих мінімумів – 3 400 гривень (звільнено на підставі акту амністії), відшкодування судових витрат і витрат на правову допомогу потерпілої – 7 680 грн. Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження по доступу за 171 статтеюККУ. 

«Доступ до правди»