Майже 50 тисяч гривень: яку зарплату отримують ректори вишів на Хмельниччині

5 Вересня 2024 15:36

Суспільне Хмельницький надіслало запити вишам Хмельницької області, щоб дізнатися зарплати їхніх керівників за сім місяців (січень-липень) поточного року. Знайшлися такі, які відповідати на запити відмовилися.

У матеріалі про заробітну плату ректорів журналісти проаналізували дані Хмельницького національного університету (ХНУ), Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії (ХГПА), Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Подільського державного університету, Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, а також Університету економіки і підприємництва.

Найбільший оклад має ректор Хмельницького національного університету Сергій Матюх. Його середньомісячна зарплата з урахуванням податків і зборів становить 47 тисяч 25 гривень. Найменший – у ректора Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Середньомісячна зарплата Олега Омельчука за керівництво університетом складає 38 тисяч 808 гривень. 

Ректор Подільського державного університету Володимир Іванишин щомісяця, в середньому, отримує 56 тисяч 318 гривень. Але це при тому, що за сумісництвом він має 0,5 ставки професора кафедри, а також отримує надбавки за вислугу років, за почесне звання, за складність і напруженість роботи, доплат за вчене звання і науковий ступінь.

Середньомісячна зарплата ректорки Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інни Шоробури складає 53 тисячі 562 гривні. Їй Хмельницька обласна рада та департамент освіти і науки Хмельницької ОДА погодили щорічну грошову винагороду в розмірі 20% від посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

У двох вишах відповідати на запити журналістів про зарплати ректорів відмовилися.

В Університеті економіки і підприємництва пояснили це тим, що заклад належить до приватної форми власності. Тому «інформація про заробітну плату, яка була нарахована ректору університету протягом 2023 і 2024 років, не підлягає публічному розголосу», – йдеться у листі.

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка у своїй відповіді зазначив, що запитувана інформація «не є публічною, оскільки ви просите надати інформацію, що створена (могла бути створена) саме Кам'янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка».

«Доступ до правди»