Леся Ганжа: Зараз важливо доопрацювати закон 2381, щоб посилити нагляд за доступом

28 Серпня 2020 10:40

 

Про публічну інформацію, можливості платформи «Доступ до правди» та «білі плями» українського законодавства про доступ редакторка «Доступу» Леся Ганжа спілкувалась в програмі «Інформаційний вечір» з Ларисою Губіною на 5 каналі.

Основні тези розмови:

  • ·        Ресурс створили після того, як ухвалили закон про доступ до публічної інформації. Громадяни можуть контролювати владу через наш ресурс і, таким чином, отримувати інформацію, яка потрібна їм в побуті чи для роботи, чи контролювати дії місцевої або загальноукраїнської влади.
  • ·        Наш сайт – це ще один інструмент, така собі ще одна електронна пошта, але нею простіше користуватись. Людині не треба навіть думати, як формулювати текст листа – йому потрібно лише вписати своє запитання у готовий шаблон. В базі понад півтори тисячі розпорядників, органів місцевого самоврядування, центральної влади та інших розпорядників, до кого ви можете звернутись за публічною інформацією. Якщо когось не вистачає, то можна через форму зворотного зв’язку написати до нас – і ми доповнимо базу.
  • ·        Ми слідкуємо за тим, аби ваші запити потрапляли за адресою і вчасно, але також слідкуємо за тим, про що запитують наші користувачі і пишемо про це новини, аби мотивувати інших звертатись за публічною інформацією і робити це правильно. Зараз дуже багато розслідувачів в різних містах, які через запити отримують інформацію про те, як витрачаються кошти на боротьбу з коронавірусом.
  • ·        Я кажу що наш сайт - це хаб інформації про практику доступу в країні. Наприклад, можна відслідкувати тенденції, як відповідає на запити конкретний орган влади. Наприклад, є деякі органи влади, які завжди продовжують термін відповіді до 20 днів, і ми розуміємо, що там щось не гаразд.
  • ·        Український закон про доступ, коли його ухвалювали в 2011 році, був в десятці найкращих законів про доступ у світі. Зараз він вже у рейтингу у третій десятці. З одного боку, тому що інші країни стали ухвалювати кращі закони. Зз другого – недоліки в нашому законі полягають у слабкому нагляді за виконанням законодавства про доступ. Нема контролю – будуть  зловживання.  Отже, нагляд треба посилювати. Нині в парламенті зареєстровано важливий законопроект №2381, авторка  – Ольга Василевська-Смаглюк. На базі цього законопреокту провадиться доопрацювання законодавства по доступу. Зараз збирається робоча група з медіаюристів, які давно і успішно працювали в сфері доступу до публічної інформації. Це найкарщі юристи медіагалузі. Ми усіх об’єднали під час круглого столу «Доступу до правди» під егідою громадської організації «Платформа прав людини». Групу створили  при Комітеті з гуманітарної та інформаційної політики, ініціаторкою стала народна депутатка Євгенія Кравчук. Мені здається, Євгенія Кравчук має твердий намір таки доопрацювати і ухвалити цей закон. 

«Доступ до правди»