Мін’юст виконав рішення суду і надав ініціативі OpenUp усі дані ЄДР

19 Лютого 2020 14:00

Міністерство юстиції України виконало рішення суду і надало ініціативі OpenUp Ukraine усі дані Єдиного держареєстру фізичних і юридичних осіб.

«Ми разом з усіма, хто вболіває за відкриті дані в Україні, вітаємо спільноту з першою серйозною перемогою, до якої ми йшли з 2018 року. Судовий збір сплатили і позов писали учасники та учасниці ініціативи, ініціативу в суді представляла Тетяна Олексіюк за підтримки «Платформи прав людини», за що їм дуже вдячні! Сподіваємося, що наступні перемоги будуть вже без судів, а в конструктивному діалозі з розпорядниками даних», – йдеться на сторінці ініціативи в фейсбуку.

Також повідомляється, що з усіма даними ЄДР відтепер можна ознайомитися за посиланням.

Однак активісти зазначають, що обсяг даних, як і в нарешті оприлюдненому наборі на порталі відкритих даних, наразі не є повним, адже через технічні проблеми бракує адрес засновників, а для частини підприємств немає дати реєстрації.

ЄДР – ключовий реєстр для країни, який є одним з найпопулярніших серед відкритих даних. Саме він містить інформацію про юридичних та фізичних осіб-підприємців. Прозорість ЄДР має допомагати боротися з рейдерством, оцінювати контрагентів, аналізувати ринки тощо. Компанії YouControl, Opendatabot, Clarity Project та багато інших використовують ЄДР як базу для своїх сервісів. Досі у вигляді відкритих даних Мін’юст публікував лише 30% ЄДР. Решту 70% даних ЄДР Мін'юст продавав через своє державне підприємство НАІС попри те, що вони мають бути безкоштовними. Зокрема, це такі важливі дані як дата реєстрації, адреси засновників тощо.

Нагадаємо, 17 грудня 2018 року ініціатива OpenUp Ukraine звернулася до Мін'юсту з запитом щодо оприлюднення всіх даних ЄДР. Колективний запит підписали 16 представників громадських та бізнес-проектів на основі відкритих даних. Однак Мін'юст відмовив і продовжив продавати безкоштовні дані. Для захисту права на інформацію та публікації ЄДР у повному вигляді ініціатива OpenUp Ukraine звернулася до суду.

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав дії Мін’юсту щодо обмеження доступу до ЄДР протиправними, зобов’язав Мін’юст переглянути відповідь на запит щодо надання ЄДР у повному обсязі.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Блог Надії Бабинської/ Реєстр Мін'юсту — чому так складно відкрите відкрите

Суд визнав, що Мін’юст незаконно приховував 70% головного бізнес-реєстру

Шість метрів на рівнем Мін’юсту: коли заплутати простіше, ніж дати відповідь

Якісно і сердито: громадськість пропонує уряду відкрити 10 пріоритетних наборів даних

Запитувачка вимагає від ДАБІ Реєстр дозвільних документів у форматі відкритих даних. Буде суд