Міносвіти розгляне позбавлення ексміністра Шкарлета наукового ступеня за плагіат після суду

10 Червня 2024 00:00

Міністерство освіти і науки розгляне питання позбавлення наукового ступеня ексочільника відомства Сергія Шкарлета після судових процесів.

Про це в МОН розповіли у відповідь на запит «Інтрафакс-Україна».

Окрім Шкарлета, Міносвіти також може розглянути позбавлення наукових ступенів директора Інституту модернізації змісту освіти Євгена Баженкова, ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимира Онищенка та проректора Київського національного університету будівництва і архітектури Романа Аксельрода.

У відомстві кажуть, що відповідних рішень поки що не ухвалювали, оскільки зараз тривають судові процеси, від яких залежатимуть безпосереднє рішення і терміни його ухвалення.

Так, науковці неодноразово заявляли про те, що в роботах ексочільника МОН Сергія Шкарлета багато плагіату. У серпні 2020 року повідомляли, що у статті очільника Міносвіти для його докторської — суцільний плагіат. Це був восьмий такий аналіз.

Окрім цього, плагіат у роботах Шкарлета підтвердив і Комітет з питань етики Національного агентства із забезпечення якості освіти. Згодом Шкарлет заявив, що Окружний адміністративний суд Києва визнав дії комітету НАЗК незаконними.

Зрештою, 20 березня 2023-го Шкарлета відправили у відставку з посади міністра освіти.

У вересні 2023 року Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) закликало Міносвіти позбавити проректора з навчальної роботи та регіонального розвитку Київського національного університету будівництва та архітектури Романа Аксельрода ступеня доктора економічних наук у зв'язку з виявленим плагіатом.

З такими самими проханнями у квітні 2024 року НАЗЯВО зверталося щодо директора Інституту модернізації змісту освіти Євгена Баженкова й ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимира Онищенка.

 «Доступ до правди»