МінТОТ відмовилося надавати дані про зарплату Черниша без його згоди

23 Березня 2018 10:09

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб відмовилося надати на інформаційний запит «Українських новин» дані про заробітну плату міністра Вадима Черниша без його згоди. Про це пишуть «Українські новини».

УН направило в міністерство запит на доступ до публічної інформації для отримання даних про зарплату Черниша, його заступників і державного секретаря за лютий.

У відповіді МТОТ зазначив що вся інформація, яку зазначені працівники мають надавати у зв'язку зі здійсненням посадових або службових обов’язків, міститься в щорічних електронних деклараціях, які публікуються на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Інформацію про розмір отриманої заробітної плати міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб В. Черниша за лютий 2018 року й всіх заступників міністра, першого заступника міністра й державного секретаря міністерства за лютий 2018 року із зазначенням розміру виплати може бути надано за умови згоди кожного співробітника окремо про надання такої інформації третім особам», – ідеться у відповіді.

Відмова в наданні інформації про розмір заробітної плати посадовця будь-якого рівня та «профілю», на сьогодні, це очевидний моветон, вважає медіаюрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини».

Також він зазначає, що така відповідь порушує норми Закону України «Про доступ до публічної інформації», роз’яснення і рекомендації Постанови Пленуму ВАСУ №10 від 29.09.2016 р. «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації», статтю 5 Закону України «Про захист персональних даних», а також норми антикорупційного законодавства.

Юрист стверджує, що той, хто підписав дану відповідь, порушив, п.2 ч.2 ст.60 Закону України «Про запобігання корупції», згідно з яким не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом інформація про: розміри, види оплати праці, матеріальної допомоги та будь-яких інших виплат з бюджету або за рахунок технічної або іншої допомоги в рамках реалізації в Україні програм (проектів) у сфері запобігання, протидії корупції особам, зазначеним у пункті 1, пунктах "а" і "в" пункту 2 та пунктах 4 і 5 частини першої статті 3 цього Закону».

«Міністри, якраз в підпункті «а» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» і «знаходяться». Отже, інформація не тільки про заробітну плату загалом, а й про будь-які доплати, премії, надбавки інші виплати за рахунок бюджетних коштів є відкритою за порядком доступу. Її надання не залежить від наявності або відсутності згоди осіб, які ці виплати отримували», – коментує Бурмагін.

У попередні місяці міністерство надавало УН дані про зарплату міністра.

Зокрема, зарплата Черниша за січень становила 39,9 тис. гривень, за грудень 2017 року – 59 тис. гривень, за листопад - 50,3 тис. гривень, за жовтень - 51,4 тис. гривень, за вересень - 34,5 тис. гривень, за серпень - 36,5 тис. гривень, за липень - 36,2 тис. гривень, за червень - 32,4 тис. гривень, за травень - 34,4 тис. гривень, за квітень - 34,4 тис. гривень, за березень - 36,1 тис. гривень і за лютий минулого року - 35 тис. гривень.

«Доступ до правди»