Суд: Акти виконаних будівельних робіт – публічна інформація

26 Січня 2021 08:39

Вже другий суд підтвердив право Центру журналістських розслідувань (Миколаїв) на публічну інформацію щодо актів виконаних будівельних робіт. Хоча рішення апеляційного суду мало бути виконане ще 12 січня, інформацію миколаївські чиновники ще не надали.

16 липня 2020 року журналістка Центру журналістських розслідувань у Миколаєві Оксана Орсач надіслала до Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради запит. У ньому вона просила надати копії актів виконаних робіт за тендером, які стосувались капітального ремонту берегової зони мікрорайону Намив. Ця інформація була потрібна для журналістського розслідування про корупційні дії, пов’язані з капітальним будівництвом та ремонтами у місті.

У відповіді міська рада відмовила, надавши однак довідку про вартість виконаних будівельних робіт. Послались на те, «що виключне право щодо отримання (вилучення) первинних бухгалтерських документів, а також їх копій як в підконтрольній установі, так й у суб`єкта господарювання належить лише відповідним органам, якими приймаються відповідні рішення у межах їх повноважень, передбачених законами».

Журналістка оскаржила відмову Миколаївської міської ради у Миколаївському окружному адміністративному суді. Юридичний супровід процесу їй надали юристи ГО «Платформа прав людини».

Згодом під час судового процесу представники міської ради апелювали ще й до того, що «запитувана позивачем інформація не була надана з огляду на те, що вона оприлюднена в електронній системі закупівель, а тому запитувач інформації, позивач, має змогу скористатись вичерпною інформацією, яка є публічною і оприлюднена».

Однак суд повністю підтримав позивачку і 29 жовтня 2020 року ухвалив рішення про те, що міськрада мусить надати запитувану інформацію, оскільки, відповідно до закону про доступ «не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Суд зазначив також, що є неправомірною відмовою у інформації відповідь розпорядника про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел. Крім того, міськрада не змогла обґрунтувати підстав обмеження у доступі позивача до запитуваної інформації, легітимної мети для обмеження цієї інформації, потенційної шкоди від поширення цієї інформації (тобто не застосувала трискладовий тест).

Миколаївська міська рада оскаржила це рішення у П’ятому апеляційному адміністративному суді. Однак він лише підтвердив рішення першої інстанції, і зобов’язав Миколаївську міську раду надати журналістці інформацію про акти будівельних робіт.

Рішення набуло сили 12 січня 2021 року і оскарженим бути не може.

Міська рада наразі відповіді ще не надала.

«Доступ до правди»