Миколаївські посадовці послались на воєнний стан, аби не відповідати журналістці про зарплати  

14 Лютого 2023 00:00

 

Посадовці та керівники комунальних підприємств Миколаєва відмовилися надати журналістці інформацію про заробітну плату за 2022 рік держслужбовців та комунальних підприємств, пояснивши це «обставинами непереборної сили», що виникли через початок повномасштабної війни в Україні.

ІМІ зазначає, що про це у своєму фейсбуці повідомила головна редакторка видання «NikLife» журналістка Анастасія Михайлова та оприлюднила копії відповідей з міської ради.

За словами журналістки, вона звернулася до міськради із запитами щодо заробітних плат державних службовців та працівників комунальних підприємств за період 2022 року. Однак у відповідь Анастасія Михайлова отримала відписки.

«Я отримала декілька десятків однакових листів від різних міських департаментів, управлінь, адміністрацій та комунальних підприємств із поясненням «війна». Мені відмовили 98% усіх тих, кого це стосується. Клас! Я щиро рада, що в місцевому самоврядуванні ми нарешті маємо таку синхронність, злагодженість дій та дружність – від керівників, до спеціалістів та рядових співробітників. Користуючись нагодою, я передаю вітання всій журналістській спільноті, яка від початку вторгнення самоцензурувалася, не ставила питання, слухалась усіх правил та всіляко старалась не нашкодити нікому і нічому заради спільної Перемоги. Друзі, ми, схоже, щось пропустили», – написала Анастасія Михайлова.

Читайте також: Посадовці Запорізької ОВА не можуть відповісти на запит про роботу заступниці голови області

Водночас, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області, інші журналісти вже в січні-лютому 2023 року отримували від виконавчих органів Миколаївської міської ради змістовні відповіді на інформаційні запити. Тож, зазначила представниця ІМІ, ситуація з ненаданням відповіді журналістці Анастасії Михайловій може свідчити про вибірковість та дискримінацію посадовцями окремих медіа в Миколаєві.

Після запровадження в Україні воєнного стану стали дуже частими випадки відстрочення в задоволенні запитів на інформацію до закінчення такого стану.

Ситуація щодо відстрочень можна пояснити частиною 6 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка передбачає: «Відстрочка в задоволенні запиту на інформацію допускається в разі, якщо запитувана інформація не може бути надана для ознайомлення в передбачені цим Законом строки в разі настання обставин непереборної сили». В українській правовій доктрині до обставин непереборної сили звичайно зараховують також і воєнні дії.

Читайте також: Чи обмежено законодавством право на доступ до публічної інформації під час дії режиму воєнного стану?

Однак, як зазначають експерти з питань доступу до публічної інформації, розпорядник має конкретно повідомити, через які саме обставини він не може надати відповідь, а також провести трискладовий тест.

 

«Доступ до правди»