На запит про надання житла учасникам АТО надійшло понад 200 відповідей

30 Жовтня 2019 07:00

Запитувачка отримала понад 200 відповідей на інформаційний запит про кількість учасників АТО, яким надали житло. Запит і відповіді (які продовжують надходити) були опубліковані на платформі «Доступ до правди».

У запиті була вимога надати інформацію про кількість учасників, які брали безпосередню участь в АТО, і яким було надане житло за рахунок державного та місцевих бюджетів за період з 2014 по 2019 роки (включно).

Секретаріат Кабінету міністрів відповів, що не є розпорядником цієї інформації, тож, згідно з законом переслав запит до тих органів, які, на його думку, є належними розпорядниками: Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, а також до Мінсоцполітики та до всіх обласних і Київської міської державних адміністрацій для «інформування в установленому порядку».

«Ситуація, пов'язана із цим запитом, є особливою. Вона наочно демонструє ставлення держави до проблеми, яка має великий суспільний інтерес – забезпечення житлом учасників АТО. Надіславши один запит стосовно кількості учасників АТО, яким було надано житло за рахунок державного та місцевого бюджетів, запитувачка одержала на нього понад 200 відповідей, але все одно не отримала повної відповіді на своє просте питання», – констатує адвокатеса, медіа-юристка громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко.

За її словами, причиною такого розвитку подій стало те, що центральні органи виконавчої влади, до сфери компетенції яких відносяться питання соціального забезпечення учасників АТО, не володіють в повній мірі інформацією, яку попросила надати запитувачка.

«Запит, направлений до Кабінету Міністрів України по ланцюжку пересилався до обласних, районних, міських державних адміністрацій, а також до органів місцевого самоврядування усіх рівнів, включаючи села, селища та ОТГ. І всі дружно готували відповіді на поставлені питання. І намагалися дотриматись визначених законом строків. Але звісно, що відповіді надали далеко не всі, бо за інформацією Держстату, станом на 1 січня 2019 року в Україні налічується 490 районів, 686 об'єднаних територіальних громад, 461 місто, 883 селища міського типу та 28 376 сільських населених пункти. Тож складати повну картину доведеться ще довго», – пояснила Людмила Опришко.

Читайте також: Суд: Прізвища ветеранів АТО, які отримали квартири, мають надаватися на запит

«Зважаючи на це, природнім видається питання: чи повинні центральні органи виконавчої влади, які опікуються учасниками АТО і реалізують відповідні державні програми, пов'язані із їх соціальним захистом та забезпеченням житлом, збирати запитувану інформацію, щоб розуміти ступінь виконання з боку держави її зобов'язань перед людьми, які захищали Батьківщину? Як на мене, це питання риторичне», – підсумувала адвокатеса.

Нагадаємо, за останніми даними Міністерства у справах ветеранів, в Україні зареєстровано майже 370 тисяч осіб, які мають статус учасника бойових дій.

«Доступ до правди»