Напівзапит – напівзвернення: як діяти розпоряднику

27 Березня 2018 08:28

Управління житлово-комунального господарства Полтавської міської ради відмовилося відповідати на електронний запит: комунальники перекваліфікували його на звернення і надіслали лист-відмову, мотивуючи тим, що звернення має містити підпис.

 

Христина Буртник, юристка Центру демократії та верховенства права, проаналізувала запит і дії розпорядника:

- Запитувач цікавився:

1. Скільки від 2009 року до управління надходило звернень щодо аварійної ситуації будинку такого-то;

2. Коли востаннє проводилась перевірка стану цього будинку, чи була створена комісія;

3. В якому статусі ситуація по останньому зверненню, які дії заплановано.

У даному випадку лист запитувача містить одночасно і запит на інформацію, і звернення. Так, прохання вказати кількість звернень, які надходили до органу, та факт проведення перевірки – це по своїй суті прохання надати уже створену інформацію, тобто – це запит на публічну інформацію.

От прохання вказати «в якому статусі ситуація по зверненню» фактично не стосується готової інформації. Розпоряднику потрібно її створити.

У таких випадках розпорядник повинен розглянути частину, яка є запитом, у порядку Закону «Про доступ до публічної інформації» і повідомити запитувача, що відповідь на інші питання буде надана у порядку і в строки, передбачені Законом «Про звернення громадян».

Оскільки Закон «Про доступ до публічної інформації» не вимагає проставлення підпису у запитах, які надсилаються електронною поштою, то розпорядник повинен був розглянути цей запит. 

«Доступ до правди»