Заробітки державних підприємств – публічна інформація: дані про фінанси 15 держкомпаній

2 Листопада 2021 15:10

Державні підприємства існують за кошти платників податків і часто не вважають себе розпорядниками публічної інформації, а дані про свої заробітки – публічною інформацією.

Але якщо вони працюють у збиток – отже, менше у структурі коштів від господарської діяльності, а більше бюджетних, тобто наших з вами.

Крім того, якщо підприємство регулярно працює у збиток або з мінімальними прибутками, то є питання щодо рентабельності його діяльності і ефективності менеджменту. Простіше кажучи, може, ним управляють не ті люди?

На додачу до цього, фінансова звітність демонструє, наскільки ефективно втілена в життя і працює реформа корпоративного управління відповідно до Керівних принципів організації економічного співробітництва та розвитку – ОЕСР.

Аналітики видання Марлін надіслали запити до 15 великих державних компаній, які уряд обрав для реалізації цієї реформи. Запитували про фінансову звітність за перше півріччя 2021 року. 14 з них відповіли. З них прибутковим є лише Укргідроенерго з позитивним балансом у 6,2 млрд гривень. Решта – збиткові, причому «лідирує» Укрзалізниця з 1,4 млрд збитку.

Читайте також: Фінансова звітність «Укрзалізниці» становить суспільний інтерес – Омбудсман

Нафтогаз спершу відмовився надавати звіт на запит, бо, на думку юристів держкомпанії, «такий документ не містить інформації, що становить суспільний інтерес». Також Нафтогаз не надав такий звіт в уряд, як того вимагає чинне законодавство.

«Такий документ не містить інформації, що становить суспільний інтерес (є суспільно необхідною). Натомість, запитуваний вами звіт про виконання фінансового плану за 1 півріччя 2021 року містить відомості її власної господарської діяльності, що не суперечить законодавству», –  зазначили у відповіді на запит в Нафтогазі.

У Нафтогазі спершу пояснили, що публікують фінансову звітність відповідно до вимог Господарського кодексу на власному сайті. Останній звіт був датований 2020 роком.

Потім в коментарі «Економічній правді» сказали, що запитували «не те»: мовляв, мова йде не про фінзвітність, а про звіт про виконання фінансового плану.

«Існує три документи  фінансовий план, консолідована фінансова звітність та звіт про виконання фінансового плану. Запит стосувався звіту про виконання фінансового плану. Нафтогаз складає та надає звіт про виконання фінансового плану в строки, установлені для подання фінансової звітності, згідно вимог Порядку складання, затвердження та контролю фінансового плану субєкта господарювання державного сектору економіки, затвердженого наказом Мінекономіки від 02 березня 2015 року №205. Безпосередньо фінзвіти по МСФЗ публічні, наприклад, сьогодні буде презентація», – зазначив Максим Білявський, директор з інтегрованих комунікацій «Нафтогазу» .

«Я не знаю, що саме вчили в топових західних університетах топ-менеджери газового гіганту. Проте можу запевнити, що це загальноприйнята світова практика державних компаній звітувати суспільству про свої господарські успіхи та «успіхи». Наголошую, не приватних, а саме державних, які були створені ресурсами суспільства», –  каже Гліб Канєвський, керівник проєкту «Марлін».

Однак зрештою публічний резонанс зробив свою справу і «Нафтогаз» таки опублікував фінансовий звіт за перше півріччя через два дні після винесення інформації про ігнорування запиту в публічну площину.

А це свідчить про те, що суспільство має постійно нагадувати розпорядникам: інформація про державні кошти і державне майно є публічною.

«Доступ до правди»