НАЗК щодо е-декларування активістів: Подання запитів до влади – теж сфера запобігання корупції

1 Серпня 2017 11:34

Під сферою запобігання корупції слід розуміти будь-яку діяльність, пов’язану із системою заходів запобігання корупції: участь у формуванні антикорупційної політики, участь громадськості у заходах щодо запобігання корупції, звернення до Нацагентства щодо невідповідності рівня життя суб’єктів декларування та надсилання запитів, а отже, громадяни, які підпадають під дані визначення мають декларувати свої доходи, вважають у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Про це йдеться у відповіді керівника департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Ганни  Соломатіної на запит голови аналітичного центру «Ейдос» Віктора Тарана з проханням роз’яснити окремі положення закону закону №-1975 про обов’язкове електронне декларування громадських активістів..

Як відомо, згідно з доповненнями до цього закону, п.5 ч. 1 ст. 3, фізичними особами, що підпадають під декларування є ті, хто:

- отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом);

- систематично, протягом року, виконують роботи, надають послуги щодо імплементації стандартів у сфері антикорупційної політики, моніторингу антикорупційної політики в Україні, підготовки пропозицій з питань формування, реалізації такої політики, - якщо фінансування (оплата) таких робіт, послуг здійснюється безпосередньо або через третіх осіб за рахунок технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції;

- є керівниками або входять до складу вищого органу управління, інших органів управління громадських об'єднань, інших непідприємницьких товариств, що здійснюють діяльність, пов'язану із запобіганням, протидією корупції, імплементацією стандартів у сфері антикорупційної політики, моніторингом антикорупційної політики в Україні, підготовкою пропозицій з питань формування, реалізації такої політики, та/або беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов'язаних із запобіганням, протидією корупції.

Як уточнили в НАЗК, це положення не розповсюджується на фізичних осіб-підприємців.

Юристка руху «Сильні громади» Наталія Рижкова зазначає, що такі роз'яснення мають інформаційний характер та не встановлюють норм права:

«Це роз'яснення законодавства, однак воно носить лише інформаційний характер та само по собі не встановлює норму права, тобто не є обов'язковим. Разом з тим, воно роз'яснює норму права, яка у свою чергу вже є обов'язковою. За роз'яснення саме цих норм можна звернутися до НАЗК, НАБУ та Мінюсту і всі роз'яснення, скоріше за все, будуть різними.

Контролюючі органи будуть спиратися на ці роз'яснення, однак вже їх долю буде вирішувати суд.  А потім вже буде створена практика застосування цих норм за допомогою судової ланки».

 

«Доступ до правди»