Не туди: Чому важливо правильно визначити розпорядника інформації?

28 Жовтня 2019 09:48

Розпорядником інформації про фінансування закладів освіти є органи місцевого самоврядування, саме тому Міністерство освіти й науки України переадресувало запит про надання копії бюджетного запиту з розрахунками комунального закладу «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №337» міста Харкова за 2019 рік. Таким чином запитувачка отримала відповідь, але на це знадобилося значно більше часу, аніж п’ять днів, як передбачено в законі. Запит і відповідь опубліковані на платформі «Доступ доправди».

Після того, як запит переслали спочатку в Департамент науки й освіти, а потім у відділ забезпечення доступу до публічної інформації Харківської облдержадміністрації, його зрештою отримав безпосередній розпорядник – Департамент освіти Харківської міської ради, який і надав вичерпну відповідь.

Як зауважила Людмила Опришко, адвокатеса, медіа-юристка громадської організації «Платформа прав людини», попри те, що запитуівачка отримала у відповідь, на це пішов майже місяць, а не 5 робочих днів, як це передбачено Законом України «Про доступ до публічної інформації».

«А все тому, що запит було направлено не тому розпоряднику, і його довелося кілька разів пересилати до інших установ, поки він не потрапив до належного розпорядника інформації.  Отже, що б уникнути подібних проблем і скоротити строк отримання запиту, необхідно навчитись правильно визначати належного розпорядника інформації (стаття 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації»)», – пояснила Опришко.

Вона також додала, що якщо із цим виникають труднощі, необхідно бути готовим до того, що відповідь на запит буде отримана протягом тривалішого строку.

«Доступ до правди»