НКРЕКП виставила рахунок на копіювання інформації на 8.5 тисяч гривень. Юрист: Це неправомірно

28 Лютого 2017 13:11

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг надіслала телеканалу 112 рахунок за копіювання і друк інформації у розмірі 8544.0 грн. Про це повідомив журналіст програми «Народна прокуратура» Вадим Понька.

Журналіст у запиті на отримання інформації просив надати інформацію щодо зарплатного фонду комісії у 2015-2016 роках та інформацію про заробітну плату усіх працівників НКРЕКП за 2016 рік (сума заробітної плати, суми доплат за ранг, вислугу років, суми премій та суми інших виплат).

У відповіді НКРЕКП вказала заробітний фонд за 2015 рік, а також зазначила, що інформація щодо зарплат усіх працівників потребує додаткового опрацювання, посилаючись на ст.21 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

«Постановою НКРЕКП від 21.05.2015 №1582 «Про затвердження розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є НКРЕКП та Порядку відшкодування фактичних витрат» затверджено вартість виготовлення однієї сторінки документу будь-якого формату, якщо в ньому поряд з відкритою інформацією міститься інформація з обмеженим доступом, що потребує її відокремлення, приховування тощо, яка складає 0,5% розміру мінімальної заробітної плати», – йдеться у відповіді НКРЕКП.

Зважаючи на рівень мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 грн, плата за кожен скопійований листок, за підрахунками комісії, становить 16 гривень.

Юрист Центру демократії та верховенства права Віта Володовська, коментуючи ситуацію, наголосила, що відповідь НКРЕКП неправомірна:

«По-перше, в даному випадку запитувач може спробувати скористатись принципом ч.4 статті 21 Закону «Про доступ до публічної інформації», яким передбачено, що плата за надання суспільно необхідної інформації не стягується. Адже йдеться про розпорядження бюджетними коштами, відкритість яких прямо передбачено законом. По-друге, що ж стосується самого рахунку – у відповіді немає обґрунтування того, що на запитаних сторінках міститься конфіденційна чи будь-яка інша обмежена в доступі інформація. І, наостанок, очевидно, що зі збільшенням мінімальної заробітної плати, до якої прив'язано граничні норми витрат, останні потрібно переглянути, адже вартість в 16 грн. за сторінку не виглядає достатньо обґрунтованою. Наприклад, аналогічно зі змінами в частині судового збору, можна прив'язати відшкодування до прожиткового мінімуму».

Запитувач повторно надіслав запит розпоряднику з проханням надіслати інформацію в електронному виді. Однак НКРЕКП все одно відмовила надавати інформацію:

«Готової інформації по кожному працівнику із зазначенням прізвища, імені та по батькові, займаної посади, нарахованої заробітної плати за 2016 рік в розрізі місяців та складових заробітної плати, яку можливо було б просто скопіювати та надати, НКРЕКП не має», – йдеться у другій відповіді.

Журналіст має намір подавати скаргу до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 

«Доступ до правди»