Нова поліція відмовляється надавати інформацію на запити

23 Грудня 2015 13:23

Національна поліція відмовила користувачеві сайту «Доступу до правди» відповісти на інформаційні запити, використавши для цього формальні приводи.

Запитувач, який підписався іменем Denis, направив кілька запитів, зокрема і щодо того, хто проводив атестацію певних осіб, яких він вважає корумпованими і причетними до покривання «тітушок».

Національна поліція відмовила громадянину в задоволенні права на інформацію, пославшись на формальні підстави – відсутність імені запитувача у тому значенні, як його визначає Цивільний кодекс.

«Пунктом 1 частини 5 статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що «Запит на інформацію має містити ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є».

Відповідно до статті 28 Цивільного кодексу України «ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить».

Попри те, що сам закон «Про доступ до публічної інформації» вимагає лише ім’я (найменування) запитувача, у сфері доступу до інформації з цього приводу є ще й роз’яснення Офісу Уповноваженого з прав людини: оскільки закон не вимагає ідентифікації запитувача (надсилання копії його паспорта чи іншого посвідчення особи), то ідентифкація особи запитувача є суто добровільною, а отже, розпорядникові неважливо, хто подав запит, важливо, чи він має інформацію, яку закон зобов’язує його надати на запит.

«Доступ» також попросив прокоментувати відмову Ксенію Проконову, адвоката АО «Юскутум», яка висловила думку, що de jure відмова поліції у наданні інформації особі, яка зазначила себе як Denis, є законною:

- Проте заснування Національної поліції є першим кроком у демократизації органів державної влади в Україні. Поліція з перших днів позиціонує себе як орган, який є близьким до народу та не порушує права громадян. Право на публічну інформацію є основоположним правом людини і громадянина. Вільний доступ до публічної інформації є одним із головних принципів громадянського суспільства. Відповідно до Закону України «Про національну поліцію» обмеження прав і свобод людини допускається виключно на підставах та в порядку, визначених Конституцією і законами України, за нагальної необхідності і в обсязі, необхідному для виконання завдань поліції.

Закону Про доступ до публічної інформації лише надає право відмовити особі у наданні відповіді на запит у разі відсутності імені у запиті. Проте ця норма не є обов`язковою, поліція мала право надати відповідь на запит. Закон про поліцію чітко визначив, що обмеження прав особи допускається виключно на підставах визначених в законі і за наявності нагальної необхідності. Таким чином, поліція, задля забезпечення основоположного права громадянина на інформацію, повинна була надати відповідь на запит.

Читати запит і відповідь повністю

Читати запит і відповідь повністю

 

«Доступ до правди»