Інформацію про декларації головного прокурора Рівненщини надали після скарги

7 Вересня 2021 09:00

Журналісти видання «Четверта влада» отримали повну відповідь на запит щодо декларацій головного прокурора Рівненщини після звернення до Омбудсмана.

Ситуація з запитом була такою.

Готуючи розслідування про ймовірно фіктивне розлучення головного прокурора Рівненщини Андрія Рудницького, журналісти «Четвертої влади»  мали перевірити, кому і що належить у його сім’ї. Тому надіслали запит до Офісу Генпрокурора, щоб отримати паперові декларації, які держслужбовці подавали до 2016 року. 

Дізнатися імена членів родини прокурора було важливим, аби перевірити, що доходи нібито колишньої дружини прокурора Світлани з'явилися задовго до того, як вона зареєструвала бізнес. 

Це суспільно важлива інформація, адже у випадку Рудницького дані в деклараціях можуть свідчити про неофіційні заробітки родини прокурора із 2006-го до 2016-го року. 

Зокрема, аналізуючи паперові декларації Андрія Рудницького, «Четверта влада» відзначила, що доходи від бізнесу «інших членів сім'ї» він вперше показав у 2006-му році. 

Втім у його дружини Світлани Рудницької не було фірм до 2016-го року. Тож від якого саме бізнесу отримували доходи члени сім'ї Рудницького із 2006-го року – питання.

Оскільки Офіс Генпрокурора приховав імена та прізвища людей, які перераховані в деклараціях Рудницького, журналісти не могли перевірити, чиї доходи він задекларував – дружини чи когось іншого.

Адвокатка та медіаюристка громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко пояснила, що приховування відомостей про прізвище, ім'я та по батькові членів сім'ї декларанта є незаконним, тому 22 липня «Четверта влада» подала скаргу Уповноваженій з прав людини Верховної Ради.

10 серпня Уповноважена відповіла на скаргу й «Четверта влада» отримала відповідь від Офісу Генпрокурора із копією декларації за 2014 рік, де імена членів сім'ї Андрія Рудницького відкрили. 

Вони збігаються із тими, про кого журналісти писали у розслідуванні. Це дружина Світлана, донька Олена та син Володимир. Ось так це виглядає у копії декларації, яку отримали після скарги: 

Щоб зібрати ще точнішу інформацію і перевірити, чи у 2006 році Рудницький теж декларував доходи лише дружини і дітей, журналісти «Четвертої влади» надіслали запити на копії декларацій Рудницького з іменами членів сім'ї за всі роки.

 «Доступ до правди»