Олег Дунда: Актуальним є посилення відповідальності для порушників доступу

25 Листопада 2020 11:05

Народний депутат Олег Дунда до обрання депутатом працював у сфері будівництва. Зараз він є членом Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також очолює підкомітет з питань будівництва та проектування.

Нардеп є ініціатором законопроекту №4188 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо протидії інформаційній війні».

Ми поінформували депутата про діяльність робочої групи під головуванням народної депутатки Євгенії Кравчук, заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ.

Група напрацьовує суттєві правки до законопроекту 2381 та інших законопроектів, покликаних вдосконалити сферу доступу до публічної інформації в Україні. Одне з завдань групи – врахувати пропозиції, які пролунали під час експертного обговорення «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи», а фахівці, які виступили під час заходу, очолили підгрупи робочої групи.

-      - Я переконаний, що в демократичній країні, якою є Україна, дуже важливо, аби громадяни могли отримувати на свій запит інформацію щодо діяльності влади, кадрових призначень та витрати коштів, інформацію, яка є публічною і суспільно значущою. Якщо ж говорити про інформацію,  доступ до якої має бути обмеженим – то обмеження мають бути суто для тих даних, які мають гриф «секретно» та «для службового користування». Тобто обмеження має завжди бути обґрунтованим і доцільним, і це вже чітко регулюється в чинному українському законодавстві.

-      - Як ви оцінюєте чинне законодавство в сфері доступу? Які основні позитиви і проблеми? Яких змін воно потребує?

-      - В аспекті вдосконалення законодавства про доступ до публічної інформації зараз актуальним є посилення відповідальності для порушників законодавства. Цю позицію я підтримую і вважаю резонною.

-     -  Чи підтримуєте ідею створення інституту інформаційного комісара, який займатиметься суто питаннями захисту права на доступ до інформації? 

-      - Не вважаю необхідним створення додаткового органу. Однак вважаю, що посилення відповідальності для порушників на законодавчому рівні якраз і сприятиме кращому виконанню та дотриманню закону «Про доступ до публічної інформації». Отже, треба знаходити інші законодавчі можливості для цього. Я  знаю, що передбачається посилення офісу Омбудсмана, який контролює це питання у межах парламентського контролю. Нині цей шлях видається мені оптимальнішим.

 

 «Доступ до правди»