Юрист: Орган влади не може бути запитувачем

27 Лютого 2020 07:00

Департамент освіти і науки виконавчого комітету Криворізької міської ради звернувся до Міністерства охорони здоров’я із проханням надати інформацію щодо чинності одного з роз’яснень. Запит розміщений на платформі «Доступ до правди».

«Відповідно до роз’яснень наданих листом Міністерства охорони здоров’я України від 03.09.2013 року №05.02-09-19/1698/26983 усі витрати, що пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів педагогічних працівників бюджетних установ покриваються з бюджету, при чому кошти перераховуються на рахунки лікувально-профілактичних закладів, які безпосередньо проводять медичні огляди. Витрати закладів охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я.
Чи є чинним вищевикладений лист?», — йдеться у запиті.

Як наголосила медіа-юристка ГО «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник, ці відносини не регулюються Законом «Про доступ до публічної інформації».

«І справа не в тому, що цей Закон не регулює питання надання роз’яснень (тільки уже створена інформація може бути публічною). Головне у цій справі – що орган влади не може бути запитувачем в розумінні Закону «Про доступ до публічної інформації». Стаття 12 дає нам вичерпний перелік суб’єктів, які можуть бути запитувачами – це фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень. Департамент є структурним підрозділом суб'єкта владних повноважень – міської ради, а отже не є запитувачем, чиї права гарантуються цим Законом», — зауважила медіа-юристка.

Вона також пояснила, що відносини між різними органами влади щодо надання інформації регулюються не Законом «Про доступ до публічної інформації», а спеціальними законами, тому департаменту не слід посилатись у своєму листі на Закон «Про доступ до публічної інформації».

«Інформацію йому скоріш за все надішлють, але в порядку іншого закону та в інші строки ніж це передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації», — підсумувала експертка.

На думку юристки, помилка є системною, адже це не єдиний такий запит, а отже, працівникам органу влади варто було би звернути на це увагу.

«Доступ до правди»