Отримати публічну інформацію зараз складніше, ніж це можна було зробити до 2022 року

20 Вересня 2024 18:46

В Україні доступ до інформації за період повномасштабної війни погіршився. І це стосується всіх можливих способів отримання публічних даних.

На цьому наголосила експертка з доступу до публічної інформації, директорка з юридичних питань ГО «Платформа прав людини» (ППЛ) Ольга Вдовенко під час обговорення проблеми доступу до інформації на NAMSummit*.

«У лютому 2022 року низка інформації була вилучена з сайтів органів державної влади чи органів місцевого самоврядування та продовжує бути закритою. В період воєнного стану неможна відвідувати засідання колегіальних органів у деяких регіонах. І отримати інформацію шляхом надсилання запиту – а це найефективніший спосіб отримати інформацію – зараз також складніше», – сказала Ольга Вдовенко.

За спостереженнями експертки, розпорядники часто зловживають поняттям військового стану, тому більшість обмежень неправомірні.

«Обмеження доступу до інформації має відбуватися шляхом трискладового тесту. Розпорядник має чітко обґрунтувати, на підставі чого він обмежує доступ до такої інформації, – говорить Ольга Вдовенко. – Як правило, розпорядники відповідають, що надання інформації шкодить національній безпеці. В деяких відпадках це дійсно так. Але здебільшого від суспільства приховують інші дані. Найчастіше відмовляються надавати інформацію про землі, про розпорядження комунальним майном і про використання бюджетних коштів».

Протидіяти цьому можна, переконана експертка. Потрібно вести діалог з розпорядниками та оскаржувати відмови. Як це зробити – розповів медіаюрист ППЛ, адвокат Микола Гринишак.

«Розпорядники стали більш винахідливими під час війни. Проте й суди в умовах повномасштабного вторгнення більше стають на сторону запитувача інформації, – говорить Микола Гринишак, розповідаючи про механізми захисту права журналістів на доступ до публічної інформації. – Крім судів оскаржувати дії розпорядника можна до Уповноваженого Верховної Ради. Але буває, що запитувана інформація дійсно не може бути розголошена, або ж сам запит був неправильно сформульований».

Разом із тим, наголосив медіаюрист, ані суд, ані Омбудсман не можуть вплинути на розпорядника, щоб мінімізувати можливість його зловживань у подальшому.

«Це проблема не судової практики. Потрібні зміни в законодавстві, які би дозволили запитувачам більш ефективно та якісно захищати свої права», – підсумував Микола Гринишак.

 

«Доступ до правди» 

* New Age Media Summit 2024 (NAMSummit) – медіаконференція, яку 19-20 вересня проводила Національна асоціація медіа, щоб обговорити виклики індустрії, обмінятися професійним досвідом, обговорити актуальні світові та національні тенденції, подискутувати щодо етичних і професійних стандартів, презентувати провідні інновації тощо.