Поліцейські не зобов’язані дозволяти фотографувати свої посвідчення

19 Грудня 2016 11:15

Поліцейский має пред’явити своє посвідчення для ознайомлення, але не зобовязаний предявляти його для фіксації на фото- та відеопристрій. Такою є відповідь Департаменту патрульної поліції України на запит користувача «Доступу до правди».

Громадянин цікавився, чи має право громадянин України фіксувати на відео/фото-пристрій, службове посвідчення патрульного поліцейського під час виконання ним службових обов'язків та яка відповідальність передбачена поліцейському за ухилення від предявлення  посвідчення та фіксації його на фото.
У відповіді Департамент патрульної поліції посилається на ч. 3 ст. 18 закону «Про національну поліцію», яка містить згадку про обов’язок поліцейського пред’явити посвідчення:

«Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук».

Зауважимо, що закон не містить не лише згадок про обов’язок поліцейського дати зафіксувати своє посвідчення, але й заборони громадянинові зробити це.

Читати запит і відповідь повністю

«Доступ до правди»