Порушень на понад 5 мільйонів: які махінації із соцвиплатами виявили на Кіровоградщині

12 Серпня 2024 22:49

Журналісти інформаційного порталу Кіровоградщини «Гречка» дізналися, що в Олександрійському районі області за останні шість років виявили 884 випадки неправомірного отримання соцвиплат на загальну суму 5 мільйонів 67 тисяч гривень.

Йдеться про всі види держдопомоги, нараховані у період з 1 липня 2018 року по 30 червня 2024 року, повідомили у Кіровоградській обласній військовій адміністрації на запит «Гречки». Перевірку проводили управління соцзахисту Олександрійської районної військової адміністрації, а також Олександрійської та Світловодської міських рад.

Соцвиплати нарахували неправомірно, зокрема, через те, що родина не повідомила про смерть людини, яка отримувала соцвиплату, або одна людина отримувала виплати у складі різних сімей на різних територіях; люди зверталися за державною допомогою, перебуваючи в той момент за кордоном, або ж вимушені переселенці не повідомили про повернення до попереднього місця проживання. До порушень віднесли наявність у людини, якій нарахували соцдопомогу, або у її родини депозитів на суму понад 100 тисяч гривень, а також отримання допомоги на проживання, якщо у власності людини було житло площею понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім’ї на підконтрольній Україні території.

Якщо людина отримала ту чи іншу державну допомогу неправомірно, то, згідно з чинним законодавством, надмірно виплачені кошти вона має повернути.

«Разом з тим посадові особи органів, що призначають і виплачують різні види державної допомоги, винні у порушенні законодавства, несуть відповідальність за це», — йдеться у відповіді ОВА на запит, цитує «Гречка».

Між тим, на кінець минулого місяця 728 порушників з числа виявлених уже повернули до бюджету 4 мільйони 16 тисяч гривень.

«Доступ до правди»