Активісту погрожують передачею персональних даних в поліцію і медіа через запит про зарплати у Слов’янській ВЦА

27 Вересня 2021 11:00

Активіст Дмитро Браславський звернувся із запитом про зарплату посадовців Слов‘янської міської військово-цивільної адміністрації. У відповіді отримав «погрозу» передати його персональні дані до поліції, ЗМІ та служб безпеки банків. Офіс Омбудсмана порушень у ситуації не вбачає.

«Громадською діяльністю я займаюсь давно і часто конструктивно критикую місцеву владу. Розумію, що незручні фінансові питання до владних посадовців неприємні, бо ж знову прийдуть місцеві вибори, а відповіді на мої запитання можуть похитнути електоральні позиції.  Тож я надіслав запит на адресу Слов‘янської міської військово-цивільної адміністрації, бо хотів дізнатись про заробітні плати керівника, його заступників та ще низки посадовців за серпень 2021 року. Робив це не просто так, а хотів дізнатись їхні зарплати на фоні багатомісячної затримки зарплати медикам в місті. Серед запитуваних мною осіб були і керівник клінічної лікарні, і керівник відділу охорони здоров‘я, і керівник ВЦА», – розповідає Дмитро Браславський.

Запит звучав таким чином:

«Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», ст. 34 Конституції України та інших нормативно-правових актів, прошу повідомити заробітну плату (із зазначенням посадового окладу, премій, надбавок) за серпень 2021 року Ляха Вадима Михайловича, Шаульської Валентини Вікторівни, Секлецова Андрія Володимировича, Підлісного Юрія Івановича, Воропаєва Віктора Михайловича, Джим Олени Юріївни, Степанова Володимира Володимировича. Інформацію прошу подати у вигляді таблиці».

В офіційній відповіді зазначалося, що керівник зарплату не отримує.

Цікаво, що очільник ВЦА Вадим Лях відреагував на пост активіста у Фейсбуці і надав трішки іншу інформацію, ніж у запиті. Мовляв, на даний момент у ВЦА працює лише він та начальник фінвідділу, решта ж досі числяться у складі Слов’янської міської ради і проходять співбесіди в ООС, і лише наступного тижня структура у повному складі розпочне офіційно свою роботу. При цьому вказав свою зарплату – 9708 грн і зауважив: «Что касается оплаты труда сотрудников, нужно либо в конце сентября написать запрос в ВГА, либо сейчас — в Славянский городской совет».

Цікаво, що у відповіді на запит також несподівано зазначили про випадки шахрайства з банківськими картами і пообіцяли передати інформацію про активіста (тобто його персональні дані) як особи, яка проявляє зацікавленість до заробітної плати співробітників структурних підрозділів Слов‘янської міської ради та Слов‘янської міської ВЦА, до органів поліції, служби безпеки банків і в ЗМІ.

 «Тобто просто за те, що я хотів дізнатись зарплату топ-чиновників міста, мною тепер повинна зацікавитись поліція? І мої дані будуть публікуватись у ЗМІ?», – обурюється Дмитро Браславський.

 

Вадим Лях так прокоментував цей момент: «…о передаче данных правоохранителям. В данном случае — это выполнение норм и распоряжений, которые регулируют работу ВГА. О всех запросах, где требуется сообщить персональные данные сотрудников ВГА, мы должны информировать силовиков. Поскольку прецеденты ее «нецелевого» использования уже имелись. Поэтому придется смириться - такая приписка будет фигурировать во всех подобных запросах».

Активіст звернувся з приводу ситуації до Офісу Омбудсмана.

«В кінці відповіді було зазначено, що інформація про осіб, які цікавляться заробітною платою посадових осіб Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації/ Слов’янської міської ради буде передаватись в правоохоронні органи, служби безпеки банків та публікуватись у ЗМІ. Вважаю таку відповідь ганебною та такою, що порушує мої права. Мої дані заборонено передавати до інших органів, окрім випадків, передбачених законодавством. Проте в законодавстві не вказано, що мої персональні дані потрібно передавати правоохоронним органам у разі подання мною запиту на доступ до публічної інформації. Також передача моїх даних до ЗМІ є взагалі абсурдною, оскільки працівники ЗМІ не є посадовими особами і фактично є сторонніми людьми. Також така відповідь є елементом залякування мене від органу влади, з метою придушення моєї діяльності, яка направлена на публікацію новин, які стосуються використання бюджетних коштів», – написав у зверненні Дмитро Браславський.

Однак у зазначеній інстанції не побачили жодних порушень: «Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. На Ваше звернення на адресу до Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації Донецької області надано відповідь за підписом керівника В.М. Лях листом вих. № 01.01-13/170 від 08.09.2021 щодо запитуваної інформації відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». З огляду на вищезазначене, правових підстав для подальшого вжиття заходів в рамках компетенції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не вбачається».

«Доступ до правди» попросив прокоментувати цей випадок юристку ГО «Платформа прав людини» Ольгу Вдовенко. Вона переконана: погроза передати персональні дані активіста за надісланий запит є необгрунтованою. Також вона запитувачеві радить звернутися до ВЦА із заявою – запереченням проти обробки своїх персональних даних.

«Згадування у відповіді на запит про випадки шахрайства з банківськими картами і обіцянка передати інформацію про активіста (тобто його персональні дані) як особи, яка проявляє зацікавленість до заробітної плати співробітників структурних підрозділів Слов‘янської міської ради та Слов‘янської міської ВЦА, до органів поліції, служби безпеки банків і в ЗМІ є необґрунтованими.

Вдповідно до ст. 7 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» фінансування діяльності військово-цивільних адміністрацій населених пунктів здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, а районних і обласних військово-цивільних адміністрацій – за рахунок коштів Державного бюджету України та відповідних районних і обласних бюджетів. Закон України «Про доступ до публічної інформації» каже нам про те, що не може бути обмежено доступ до інформації про одержувачів бюджетних коштів.

Співробітники структурних підрозділів Слов‘янської міської ради та Слов‘янської міської ВЦА є посадовими особами місцевого самоврядування та отримують заробітну плату із місцевого бюджету, відповідно, інформація про розмір їх заробітної плати (із зазначенням посадового окладу, премій, надбавок) не може бути прихованою. Окрім цього, жодним Законом України не встановлено обов‘язок повідомляти будь-які органи, установи, організації щодо запитів на надання інформації про заробітні плати співробітників військово-цивільних адміністрацій.

Враховуючи той факт, що у відповіді на запит пана Дмитра було згадано про можливість передачі його персональних даних третім особам без його згоди, з метою недопущення розповсюдження персональних даних, рекомендую активісту звернутись до Слов‘янської міської військово-цивільної адміністрації із запереченням проти обробки своїх персональних даних та зобовязанням їх знищити. Відповідь на таке заперечення має бути надана розпорядником персональних даних протягом 30 днів і у випадку незадоволення такого звернення/запиту  Слов‘янською міською військово-цивільною адміністрацією у активіста з‘являється обґрунтована та документально підтверджена підстава на звернення до Уповноваженого з прав людини або до суду», – зазначила Ольга Вдовенко.

«Доступ до правди»