Сільрада має надати відповідь про сплату за землю, а не пересилати запит до казначейства

3 Липня 2017 13:40

Уповноважений Верховної Ради з прав людини відкрив провадження проти посадової особи сільської ради Гатного Сергія Вітенка за неправомірне перенаправлення інформаційного запиту. Про це повідомляє журналіст Сергій Чагаров.

«Доступ до правди» писав про те, що запитувач просив надати документи, що підтверджують сплату оренди земельних ділянок площею 48 га у селі Гатне, де нині будують житловий комплекс «Озерний гай Гатне».

Крім того, запитувач просив надати документи, що підтверджують сплату коштів при зміні їх цільового призначення. Сільська рада Гатного переслала даний запит до Казначейської служби Києво-Святошинського району.

Казначейство також не надало інформації на запит журналіста і Омбудсман відкрив проти нього провадження.

Після того Казначейство надіслало відповідь в якій вказало, що воно не є розпорядником тієї інформації, яку вимагав запит і Гатненська сільська рада перенаправила його до них хибно.

Отримавши відповідь від Казначейства, Чагаров звернувся із скаргою на сільраду Гатного до Омбудсмана повторно.

«Я оскаржував відповідь сільської ради за підписом Вітенка від 30 січня 2017 року відповідно до пп. 3 та 5 частини першої статті 24 Закону України «Про доступ до публічної інформації», відповідальність за які передбачена частиною другою статті 212-3 КУпАП «Безпідставна відмова у задоволенні запиту», «Надання або оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації». Тобто Гатненська сільська рада у відповіді на мій запит сказала не правду про те, що Казначейство є розпорядником цієї інформації і я ці дії оскаржував», - зазначає Сергій Чагаров.

Христина Буртник, юрист ГО «Центр демократії та верховенства права» коментує ситуацію:

- Коли однією й тією ж інформацією володіють кілька розпорядників, запитувач має право звернутись до будь-якого з них. І кожен у такому випадку повинен надати її. Обов'язок переслати запит до належного розпорядника (ч. 3 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації») виникає у розпорядника тільки у випадку, коли він не володіє запитуваною інформацією.

У даному випадку логічно, що сільська рада володіє (принаймні зобов'язана володіти) інформацією про кошти, які надійшли за оренду земельної ділянки, а тому зобов'язана її надати, не пересилаючи запит.

 

«Доступ до правди»