Суд: Інформація про рубки лісів є публічною

21 Травня 2021 10:29

Івано-Франківський окружний адміністративний суд виніс рішення на користь ГО «ЛІіС» проти ДП «Солотвинське лісове господарство», щодо ненадання доступу до інформації. Суд визнав протиправними дії державного підприємства і зобов’язав надати запитувану публічну інформацію.  

Про це пише Forestcom.

Юридичну допомогу у справі надавала ГО «Платформа прав людини».

 

Чому був позов?

 

У листопаді 2020 року ГО «Лісові ініціативи і суспільство» звернулась до ДП «Солотвинське лісове господарство» з прохання надати інформацію про рубки на території Гутянського лісництва, на ділянці, яка за даними Порталу відкритих даних мала б відноситись до Лісового Заказника «Погорілець». У  запиті просили надати: копії обґрунтування (призначення) рубки – акт лісопатологічного обстеження насаджень на доцільність призначення в них заходів з поліпшення санітарного стану, лісорубного квитка, суцільно-перелікової відомості відводу лісосіки, план-схеми лісосіки (матеріали інструментальної зйомки), технологічної карти розробки лісосіки та інші дозвільні документи, а також інформацію про навантажувальну площадку, яка знаходилася у кварталі 48 виділі 6.

У своїй відповіді лісове господарство надало загальну інформацію, що стосується державного підприємства, про яку у запиті не йшлося, а також відмовив у наданні запитуваної інформації, вказавши, що адміністрація лісгоспу надасть її лише контрольним органам, які мають відповідні повноваження у сфері охорони навколишнього природного середовища. 

«Ми часто стикаємось з відмовами чи ігноруванням надати ту чи іншу публічну інформацією про законність вирубок наших лісів і вважаємо такі дії протиправними, тому подаємо скарги уповноваженому з прав людини, або звертаємось за допомогою до суду, як це трапилось у випадку із Солотвинським лісгоспом. Щиро вдячні за допомогу юристам ГО “Платформа прав людини”, а за фінансову підтримку – відділу Міжнародних програм Лісової служби США», – говорить юрисконсультка  ГО «ЛІіС» Наталія Капля. 

 

Рішення адміністративного суду

 

Івано-Франківський окружний адміністративний суд розглянув справу у письмовому провадженні.

Суд зауважив, що громадські природоохоронні організації у сфері лісових відносин (саме такою є ГО «ЛІіС»), наділені виключними повноваженнями вільного доступу до інформації про стан лісів. Також додав, що відповідач є державним підприємством, і у своїй роботі користується і розпоряджається державним і комунальним майном, в даному випадку лісовими масивами, а тому інформація про розробку лісосіки, обґрунтування рубки, лісорубний квиток, відомості відводу лісосіки і дозвільні документи, не є інформацією з обмеженим доступом. 

Суд визнав доводи відповідача щодо ненадання запитуваних документів необґрунтованими та безпідставними, наголосив, що, на переконання суду, запитувана інформація може бути предметом суспільного інтересу та дійшов висновку, що позовна заява підлягає задоволенню у повній мірі.


«Відмовляючи Громадській організації «Лісові ініціативи і суспільство» в задоволенні їх запиту на доступ до публічної інформації, Державне підприємство «Солотвинське лісове господарство» свідомо знехтувало не тільки вимогами Закону України «Про доступ до публічної інформації», а й нормами Лісового кодексу України, який гарантує природоохоронним громадським організаціям право вільного доступу до інформації про стан лісів та ведення господарства в них. Тому звернення до адміністративного суду надало можливість Позивачу максимально захистити своє право на доступ до публічної інформації. І як наслідок, громадськість має змогу отримати достовірну інформацію про стан вирубки лісів на території державного лісництва», - наголосив юрист Микола Гринишак, який представляв інтереси ГО «ЛІіС».

«Доступ до правди»