Суд постановив, що імена заслужених пенсіонерів – це публічна інформація

22 Листопада 2016 14:04

Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправною відмову Волинської обласної державної адміністрації на запит Михайла Шелепа, який просив надати прізвища осіб, які розпорядженням голови Волинської ОДА отримали державні пенсії за особливі заслуги перед державою.

Суд постановив позов задовольнити повністю, визнати відмову протиправною та зобов’язати Волинську ОДА надати волинському активістові інформацію на запит.

Нагадаємо, що позовні вимоги Михайла Шелепа були обґрунтовані тим, що відмова відповідача у наданні інформації суперечить частині 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», у якій ідеться про те, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Однак відповідач, Волинська ОДА, аргументував свою позицію тим, що пенсії за особливі заслуги перед Україною не виплачуються з коштів державного чи місцевих бюджетів, а виплачуються з накопичувальної системи пенсійного страхування чи пенсійних виплат із системи недержавного пенсійного забезпечення. Накопичувальний пенсійний фонд відноситься до державного цільового позабюджетного фонду, що формується за рахунок обов'язкових внесків і відрахувань юридичних та фізичних осіб. Отже, розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною» не мають відношення до розпорядження бюджетними коштами.

Однак суд не погодився з аргументами відповідача:

«Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом.

Разом з тим, статтею 15 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» встановлено, що різниця між сумою пенсії за особливі заслуги та розміром пенсії, на яку має право особа згідно із законом, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, і ці видатки включаються до переліку захищених статей видатків Державного бюджету України.

Отже, розпорядження голови Волинської обласної державної адміністрації «Про встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною» … є наслідком здійснення останнім владних управлінських функцій під час виконання своїх обов'язків, що передбачено Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». При  цьому, цим же Законом чітко встановлено, що різниця між сумою пенсії за особливі заслуги та розміром пенсії, на яку має право особа згідно із законом, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України. Відтак, на думку суду,  вказані розпорядження відносяться до публічної інформації».

«Звісно, в ОДА є ще можливість для оскарження постанови в апеляційному порядку і лише після цього постанова набере законної сили. Але читаючи мотиваційну частину постанови суду я схиляюсь до думки, що нічого у чиновників не вийде», - коментує постанову суду Михайло Шелеп на своїй сторінці в Фейсбуку.

Як раніше повідомляв «Доступ», у суді Михайла Шелепа супроводжують юристи Фонду захисту права на інформацію, що підтримується CEDEM.

Читати постанову в Єдиному державному реєстрі судових рішень

«Доступ до правди»