Судове рішення: Відмова на запит без «трискладового тесту» є протиправною

7 Грудня 2021 10:47

Львівський окружний адміністративний суд (ЛОАС) задовольнив позов члена правління Фундації DEJURE Романа Маселка до ОАСКу, визнавши протиправною відмову надати інформацію про спеціалізацію суддів (справа №380/13674/21). 

У квітні 2021 року Роман звернувся до ОАСКу із запитом надати копії протоколів зборів суддів ОАСК, на яких вирішувались питання щодо спеціалізації суддів за період із 2015 року по квітень 2021 року. Без цих даних неможливо перевірити інформацію про маніпуляції з авторозподілом справ в ОАСКу. 

Насправді це дуже важливо, бо пояснює, чому певні справи потрапляють до певних суддів – впливати на це може спеціалізація (адмінсправи, господарські, цивільні тощо) і завантаженість судді. Але коли низка справ, наприклад, про водіння у нетверезому вигляді потрапляє до судді, який приміром, спеціалізується на темі розлучень, то виникає питання: чому він? Може, просто цей суддя вміє ухвалювати «правильні» рішення і тут є корупційна складова?

ОАСК відмовив у наданні інформації на запит, обгрунтовуючи це тим, що протоколи зборів суддів відносяться до інформації з обмеженим доступом. 

Юристи Фундації DEJURE подали позов до ЛОАСу, який визнав таку відповідь протиправною та зобов’язав ОАСК надати запитувані копії протоколів. 

У ЛОАС визнали, що відмова є безпідставною хоча б тому, що розпорядник не застосував «трискладовий тест» і не пояснив, в чому небезпека оприлюднення протоколів.

В суді зазначили таке: «Відмова в наданні запитуваних документів обґрунтована вказівкою на те, що запитувана інформація є інформацією з обмеженим доступом, а запитувані протоколи зборів суддів містять службову інформацію, яка у даному випадку розголошенню не підлягає. Водночас рішення відповідача не містить будь-якого обґрунтування (мотивів), чому запитувана інформація не підлягає розголошенню відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», що свідчить про його необґрунтованість»

«Усім відомі маніпуляції з авторозподілом справ у судах. Але у Вовка пішли далі. Вони засекретили свої протоколи про визначення спеціалізації суддям. Впевнений, коли ми отримаємо їх на запит, то виявимо ще багато цікавого з особливостей «вовчого правосуддя»,  — підкреслив член правління Фундації DEJURE Роман Маселко

Нагадаємо, це не перший факт приховування публічної інформації Окружним адміністративним судом м. Києва. Раніше вони відмовили експерту Фундації DEJURE Андрію Химчуку у запиті про спеціалізацію їхніх суддів. Справа пройшла усі вітчизняні судові інстанції, але позов так і не задовольнили. Відповідну заяву тепер розглядатимуть у ЄСПЛ.

 

«Доступ до правди»