Торік в Україні затримали 25 прихильників ІДІЛ

26 Липня 2016 10:52

В Україні у 2015 році затримали 25 осіб як прихильників терористичної організації ІДІЛ, котрі намагалися потрапити транзитом до Сирії або виїхати з неї. Про це стало відомо з відповіді Служби безпеки України на запит користувача «Доступу до правди».

Серед затриманих було 19 громадян Росії. У результаті, 22 особи повернули до країн походження, стосовно трьох відкрили кримінальне провадження за підробку документів.

Також СБУ і Державна прикордонна служба не допустила в’їзд в Україну 29 іноземців, які брали участь у бойових діях в Сирії у складі міжнародних терористичних організацій.

У відповіді на запит також вказано, що у 2015 році заборонили в’їзд 468 прихильникам МТО «Ісламська держава», у 2016 – 146 особам.

Ще у 2016 році СБУ виявило і затримало 7 іноземних громадян з числа членів міжнародних терористичних організацій ІДІЛ, «Аль-Каїда» та «Фронт ан-Нусра», які перебували в розшуку за лінією Інтерполу за вчинення кримінальних правопорушень за межами України.

Стосовно затриманих застосовано екстрадиційний арешт. Питанням подальшої екстрадиції займається Генеральна прокуратура України.

СБУ повідомляє, що на території України не зафіксовано діючих підрозділів «Ісламської держави». Також вказано, що Україна у взаємодії з Туреччиною та США активно протидіє терористичній діяльності ІДІЛ.

Як повідомляє СБУ, головна мета спільних заходів – це недопущення переміщення членів ІДІЛ з країн Кавказу та Центральної Азії через Україну і Туреччину до сирійсько-іракської зони конфлікту. СБУ також протидіє виїзду вже підготовлених терористів до країн їх походження та держав ЄС для вчинення терористичних актів.

За словами СБУ, у структурі ІДІЛ з громадян Російської Федерації сформовано окремий підрозділ (джамаат). До його складу входять переважно вихідці з Північного Кавказу.

Читати запит та відповідь повністю

 

«Доступ до правди»

Фото - thecaliforniacourier.com